Mai sau Florar este a cincea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Mai începe, astrologic, cu soarele în semnul Taurului și sfârșește în semnul Gemenilor. Din punct de vedere astronomic, luna mai începe cu soarele în constelația Berbecului și se sfârșește cu soarele în constelaţiaTaurului.
Numele lunii mai, în latină Maius, vine de la denumirea majores dată de Romulus senatorilor romani. Grecii numeau luna mai Thargelion. În România, luna mai, popular, se numește Florar.
În nici un an, nicio altă lună nu începe cu aceeași zi a săptămânii precum luna mai.
I.L.Caragiale spunea în Calendar, despre luna mai: Monșerii încep a-și umbri ceafa cu umbreluțe albe. Se așază băi mixte la Nicopole și Șiștov.
Sursa: Wikipedia
APA ȘI ZEII
Dacă tot am fost îndragostiți, unii dintre noi, ani la rând, de fascinantele Legende ale Olimpului, să dăm…zeilor ce-i al zeilor și să admitem că și lor le era sete! Că doar n-o fi fost apa doar pentru pământeni, iar ambrozia substitutul universal! Concluzie: le era și beau apă!
Una dintre zeițele care ne captează atenția, astăzi, este Selene, zeița lunii. În secundar, pentru că era zeița poeților romantici – și e bine ca, uneori, așa să fii! – în principal, pentru că are legătură cu apa.
Luna, sub puterea zeiței nopților albastre, conține mult mai multă apă decât avem noi impresia.
Studierea rocilor aduse din misiunea Apollo, desfășurată în 1972, a indicat, cert, faptul că apa conținută în magma lunară este de 100 de ori mai multă decât se știa.
Rocile topite au devenit asemeni sticlei și au fost prinse în cristale. Spre deosebire de cele mai multe depozite vulcanice, aceste formațiuni sunt încastrate în cristale, ceea ce a făcut ca apa să nu se evapore în timpul erupțiilor. Roca în care s-au găsit dovezile are 3,7 miliarde de ani.
Autorii studiului sunt geochimiști și savanți internaționali care, la unison, au decretat că probele sunt ”cea mai bună fereastră pe care o avem asupra apei din interiorul Lunii, de unde sticla a provenit”.
Recentele descoperiri aduc explicații noi legate de gheața găsită de misiunile recente ale NASA, la polii lunari. Dacă, inițial, se credea că aceasta provine de pe comete sau meteori, acum, există indicii solide că gheața vine din erupții de magmă.
Cât despre Selene, se spune că razele ei de lumină cad peste muritorii care dorm, iar săruturile ei peste iubitul ei dintotdeauna, pe nume Endymion! Și asta nu exclusive în nopțile care au legătură cu apa lunară…