Pe 28 septembrie, toată lumea ştie că e Ziua Curăţeniei pe plan naţional, această zi fiind cunoscută ca data demarării proiectului internaţional „Let’s do it, Romania!”

Administraţia Bazinală de Apă Banat a participat, încă de la prima ediţie, ca prim voluntar, nu ca să demonstreze una dintre activităţile sale de bază (respectiv igienizarea cursurilor de apă), ci ca să atragă atenţia asupra faptului, pe care orice gospodar îl ştie, că păstrarea curăţeniei e mult mai dificilă decât acţiunea de a curăţa, şi că exemplul personal este cea mai bună învăţătură pentru ceilalţi. Tronsoanele alese spre ecologizare au vizat 7 kilometri pe luciul apei canalului Bega (intravilan Timişoara), 14 kilometri în aval pe Canalul Bega, în extravilanul Timişoarei (Pod Modoş Timişoara – comuna Sânmihaiu Român) şi extravilanul municipiului Reşita (Zona Lend – Stavila/râu Bârzava), dar şi circa 7 kilometri intravilan Berzovia, Oraviţa, Herculane, Moldova Nouă, Bozovici, Caransebeş.

80 voluntari din „Apele Banat” s-au prezentat pe zonele propuse pentru curăţenie, fideli îndemnului de a păstra apele curate şi de a depista deşeurile aflate în zona apelor pe care le gestionează. Mobilizare excelentă! Aceştia s-au organizat în 11 grupuri care au acoperit tronsoanele, s-au echipat cu mănuşi şi saci proprii pentru colectarea gunoiului, inclusiv cu maşini pentru transportul gunoiului la cel mai apropiat centru de colectare. Ce au găsit? Sticle, pungi, PET-uri, haine, hârtii, ambalaje din hârtie şi carton, frigidere, bucăţi de plastic provenite de la diverse echipamente, jucării de plastic etc. În total, au fost strânşi circa 200 saci cu deşeuri, fiecare sac avand o capacitate de 100 litri.

Nu s-au cântat cântece, dar s-au auzit din ce în ce mai des cuvinte gen „civilizaţie”, „alt mod de viaţă”, „decenţă”. Voluntarii de la Ape au ales să iasă la strâns de gunoaie pentru că aşa au simţit, pentru că le-a plăcut să fie uniţi, având în minte un mesaj nobil: „Let’s do it, Romania, pentru că poţi!”