Recent, societatea Aquatim a achiziționat un lot de 3.500 de contoare cu telecitire, care urmează a fi instalate în oraș, în mai multe zone, printre care Fabric, Lunei, Câmpului, Complex Studențesc, Stadion, Elisabetin, Ion Ionescu de la Brad, Aradului est.

În prezent, pe rețeaua publică de apă din Timișoara sunt instalate 27.800 de contoare, dintre care peste 8.000 sunt dispozitive cu citire la distanță, achiziționate și montate de Aquatim, în tranșe anuale, începând cu anul 2008.

Actualul program de înlocuire a contoarelor va începe în luna noiembrie și se va finaliza în prima jumătate a anului viitor. Clienţii nu vor suporta niciun fel de costuri legate de noile contoare și vor fi înștiințați în prealabil care este data programată pentru înlocuire.
Contoarele cu module radio permit citirea indexului de la distanțe de maxim 200 de metri. Astfel, reprezentanții companiei de apă pot determina consumul de apă, chiar şi atunci când nu au acces la contor din diverse motive: dispozitivul este montat pe proprietate privată și clienții nu sunt acasă sau căminul de contor este inundat.

De ce contoare radio?

Avantajul clientului, dar şi al companiei, este că facturarea se va face pe baza consumului real, nu a unor estimări bazate pe consumurile din lunile precedente sau pe prognoze. Mai mult, contoarele cu telecitire permit aflarea consumului pentru orice moment sau perioadă de timp și realizarea unor statistici legate de comportamentul de consum. Aceste informații, la rândul lor, furnizează indicii importante pentru depistarea eventualelor pierderi de apă. În cazul unui consum neobişnuit de mare, compania de apă poate avertiza clienţii să ia măsuri pentru verificarea instalaţiilor interioare.

Contorizare și consum

În luna decembrie a anului 2002, Timişoara era primul oraş din România care avea contoare de apă instalate pe toate branşamentele. La sfârşitul anului 2004, consumul casnic s-a înjumătăţit faţă de momentul considerat de referinţă – luna ianuarie a anului 2000. La sfârşitul anului 2012, un timişorean consuma în medie 114 l de apă pe zi. Este o cifră comparabilă cu nivelul de consum al oraşelor europene şi mult mai mică decât media consumului din România, care depăşeşte 200 l/om/zi.

Apometrele „tradiționale”, care vor fi disponibilizate în etapa curentă de înlocuire, sunt funcţionale şi în termenul de scadenţă metrologică. Acestea vor fi verificate și montate în alte localităţi, cu precădere acolo unde apar consumuri sezoniere foarte mari, pentru udatul grădinilor. Aquatim va respecta astfel unul din angajamentele din strategia de dezvoltare regională, care prevede contorizarea localităţilor din aria de operare.