Bruxelles-ul şi-a îndreptat atenţia asupra reglementării cantităţii de apă optime pentru a curăţa toaletele şi pisoarele europenilor, provocând reacţii critice din partea euroscepticilor, în ciuda intenţiilor „ecologice“.

„UE vrea să ne reglementeze toaletele!” Presa britanică nu a întârziat să alerteze opinia publică de când s-au auzit primele ştiri legate de proiectele Comisiei Europene, pe culoarele instituţiilor europene. Chiar dacă informaţia nu era exactă, deoarece intenţia celor de la Bruxelles nu a fost să impună orice, ci doar să definească normele unei etichete pentru „toalete ecologice”, asta nu a fost suficient pentru a calma spiritele.„Este ridicol. UE chiar nu are nimic mai urgent de făcut?”, a protestat eurodeputatul britanic Martin Callanan.

Potrivit studiilor avansate iniţiate de UE- pe care s-au cheltuit 89.000 de euro- un rezervor de apă „ecologic” nu ar trebui să conţină mai mult de cinci litri de apă (un litru pentru un pisoar). S-au analizat mai ales disparităţile geografice în UE în ceea ce priveşte folosirea pisoarelor. Raportul asupra modului de a trage apa este o veritabilă mină de informaţii pentru antropologi. Aflăm astfel că ţara cea mai populată a Uniunii Europene, Germania, este doar pe locul trei (după britanici şi italieni) în ceea ce priveşte consumul de apă pentru a curăţa toaletele. În timp ce în Polonia se consumă de trei ori mai puţin decât în Spania, este adevărat, mai populată, dar fără să fie o atât de mare diferenţă totuşi.

De la începutul anilor 1990, UE a introdus etichetele privind standardele de mediu pentru numeroase produse, şi mai ales pentru aparatele electrocasnice, pentru a consuma mai puţină energie. Acest demers este în general primit favorabil de europeni. Trasul apei nu a avut tot atât noroc, lovindu-se de întoarcerea în forţă a euroscepticismului. Pentru mulţi, aceasta este încă una dintre ridicolele analize ale Bruxelles-ului, însă comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, a avertizat împotriva râsetelor prea timpurii, susţinând că dacă doar 10% din gospodăriile europene ar adopta toalete ecologice, s-ar realize economii în valoare de 390 de milioane de euro.

Sursa: http://adevarul.ro/international/europa/de-castravetii-curbati-uleiul-masline-restaurante-ue-vrea-reglementeze-toaletele-1_528c63b9c7b855ff561709b2/index.html#