O lume demult îngropată a ieșit la lumină în Piața Sfântul Gheorghe, unde cercetările arheologice, finalizate în luna februarie, au scos la iveală numeroase vestigii care adaugă noi detalii istoriei Timișoarei medievale. Fragmente de ziduri, cioburi din ceramică, monede și o bucată de tablă din acoperiș au avut toate câte ceva de spus despre vii și morți, despre unde și cum au trăit, s-au rugat și au murit oamenii acelor vremuri.

Una din cele mai surprinzătoare descoperiri de pe situl arheologic este a celor două apeducte pre-otomane, descoperire care dovedește că Timișoara a fost primul oraș din România alimentat cu apă printr-un astfel de sistem.

„Cele două apeducte descoperite în piața Sf. Gheorghe datează din perioada pre-otomană. Cel mai vechi este tăiat de o casă construită înainte de 1552, iar cel mai târziu a funcționat până în perioada de început a cimitirului otoman, foarte probabil până la sfârșitul secolului al XVI-lea.”, explică prof. dr. Florin Drașovean, coordonatorul cercetărilor arheologice.

Profesorul Drașovean descrie în detaliu apeductele dezgropate în piața Sf. Gheorghe: „Apeductele sunt din tuburi ceramice plasate pe un suport de cărămizi care, la rându-le, sunt sprijinite pe un aliniament compus din pari din stejar. Îmbinările dintre țevi sunt bandijonate cu un suport textil, peste care s-a turnat un lapte de ciment pentru a etanșeiza coloana. Conducta este protejată la partea superioară de un strat de cărămizi.”

Arheologul este de părere că sistemul de alimentare cu apă descoperit poate fi legat de numeroasele mențiuni documentare cu privire la celebrul turn al apei. „Prezența apeductelor presupune și existența unor cisterne, foarte probabil Turnul Apei, amintit în documente, ar putea fi o astfel de cisternă”, a adăugat dl. Drașovean.

Vestigiile descoperite în piața Sf. Gheorghe rămân la lumină. Ele vor fi conservate și expuse in situ, după modelul altor orașe europene. Cât despre apeducte, acestea vor fi expuse, prin grija Aquatim, într-un muzeul al apei, deopotrivă tehnic și istoric, împreună cu alte „rămășițe” prețioase din trecut – instalații, clădiri, mașini, și utilaje, păstrate de compania de apă la stațiile de epurare și de tratare din Timișoara.

Foto: Constantin Duma