Luna mai a fost cea mai ploioasă din acest an. Precipitaţiile înregistrate în această lună de staţiile meteo din judeţul Timiş au depăşit de 5-6 ori media lunilor precedente. În Timişoara, de exemplu, în perioada 21 aprilie – 20 mai, au căzut precipitaţii de peste 150 l/mp, spre deosebire de lunile aprilie şi martie, când la staţiile meteo s-au înregistrat 28 l/mp, respectiv 17 l/mp.
Precipitaţiile abundente din luna mai influenţează facturile emise de societatea Aquatim în luna iunie, sumele de plată care apar la rubrica „Apa meteo” fiind mult mai mari decît cele obişnuite, în special la clienţii de la case. Concret, la o suprafaţă de 100 mp, spre exemplu, diferenţa de plată între facturile lunilor mai şi iunie este de 40 de lei.

Se plăteşte canalizarea pentru „apa de ploaie” care ajunge în reţeaua oraşului

Societatea Aquatim a explicat în mai multe rânduri clienţilor de ce plătesc „apa de ploaie”. Nu se plăteşte apa de ploaie, ci serviciul prestat de Aquatim, şi anume canalizarea şi epurarea apei provenite din precipitaţii. Modalitatea de calcul a cantităţii de apă pentru care se taxează canalizarea, prezentată şi pe site-ul societăţii (http://www.aquatim.ro/factura-explicata-42.html#patru) constă într-o simplă înmulţire. Cantitatea de precipitaţii de pe unitatea de suprafaţă, valoare transmisă lunar de Administraţia Naţională de Meteorologie, se înmulţeşte cu suprafaţa de pe care se colectează apa meteo la canalizare, suprafaţă declarată de clientul în cauză.

Cum puteţi să vă reduceţi factura de apă

Nu putem influenţa vremea, în schimb fiecare dintre noi are, într-o măsură mai mică sau mai mare, control asupra suprafeţei de pe care se scurge apa de ploaie la canalizare.

În cazul în care suprafaţa de pe care se colectează apa de ploaie la canalizare, declarată în contractul cu Aquatim, diferă de cea reală, clienţii pot oricând să semnaleze companiei de apă acest lucru, în scris. Reprezentanţiii societăţii vor face în scurt timp o verificare la faţa locului şi, dacă cele semnalate sunt corecte, se va proceda la modificarea contractului, lucru care se va vedea imediat pe facturile următoare.

Mai mult, societatea Aquatim încurajează clienţii să îşi facă diverse sisteme de colectare a apei de ploaie scursă de pe acoperişuri sau alte suprafeţe din gospodărie, sau infiltrare a acesteia în sol, pentru a nu ajunge în reţeaua publică de canalizare.

Pentru compania de apă, preluarea unor cantităţi mari de apă de ploaie în canalizare nu este deloc convenabilă. Ilie Vlaicu, director general, explică: „Pe noi nu ne avantajează să tratăm la staţia de epurare o apă uzată foarte diluată, dimpotrivă, acest lucru ne ridică probleme şi generează costuri suplimentare. Procesul de epurare este în mare măsură unul biologic, aici se lucrează cu o biomasă, mai simplu spus cu bacterii care curăţă apa de încărcarea organică. Or, dacă noi avem un efluent foarte diluat din cauza ploilor, încărcarea organică a acestuia este mică şi stricăm echilbrul procesului, masa biologică nu mai este eficientă şi trebuie să intervenim din afară să ajutăm procesul, ceea ce înseamnă mai mult timp şi bani suplimentari. De aceea încurajăm clienţii să nu deverseze, pe cât posibil, apa de ploaie la canalizare. Ei vor plăti facturi mai mici, iar pentru noi va fi mai bine din punct de vedere al tehnologiei de epurare.”

Revizuirea suprafeţei de colectare a apei meteorologice în contract nu este deloc complicată, confirmă şi Arina Godeanu, şefa Serviciului Relaţii Clienţi, care precizează că se primesc cereri şi prin email. „O astfel de declaraţie din partea clientului va fi înregistrată în registrul de e-mailuri, iar cele declarate vor fi verificate de colegii noştri, pe teren. Pentru modificarea contractului vom face un act adiţional. Mai departe, procedăm cum doresc clienţii, fie le trimitem actul adiţional prin poştă, fie îi aşteptăm pentru semnare la biroul nostru.” Serviciul Relaţii Clienţi şi Biroul Contracte se găsesc pe strada Treboniu Laurian, la nr. 7A. Programul de lucru al Biroului Contracte este între orele 8 şi 15:30, lunea, miercurea şi vinerea, şi între orele 8 şi 18, marţea şi joia.