Detectivii Apei Pierdute, publicație editată de societatea Aquatim, ca supliment al publicației Aquaștiri, a fost apreciată, recent, în cadrul conferinței „Instalaţiile pentru construcţii şi confortul ambiental”, organizată de Asociația Inginerilor de Instalații din România. AIIR a acordat distincția „Inginer Ioan Mut-Vitcu” redacției revistei Detectivii apei pierdute luând în considerare munca depusă și popularitatea de care se bucură publicația în rândul specialiștilor.

Detectivii apei pierdute apare din anul 2011 și se adresează specialiștilor în depistarea pierderilor de apă, prezentând informații despre evenimentele și oportunitățile de dezvoltare profesională, aparatura folosită, strategiile aplicate și numeroase studii de caz.

Colectivul de redacție reunește specialiști de la mai multe companii de apă și instituții de învățământ superior din țară și este coordonat de Alin Anchidin, inginer hidrotehnist, care conduce echipa de detecția pierderilor de apă din cadrul societății Aquatim.

Realizatorii au fost preocupați de stabilirea unor legături între specialiștii din România și alte țări și, astfel, a apărut varianta în limbă engleză a Detectivilor, Water Loss Detectives. De-a lungul timpului, în ambele ediții au fost publicate articole sub semnătura celor mai renumiți specialiști din domeniu, membri ai grupului dedicat pierderilor de apă, din cadrul Asociației Internaționale a Apei. Experiența acestor specialiști, precum și ultimele noutăți din domeniu au fost astfel diseminate și publicului țintă din țară și străinătate.

În prezent, publicația s-a transferat în mediul on-line, iar arhiva cu numerele vechi poate fi accesată de pe site-ul www.aquatim.ro, la secțiunea AquaȘtiri, pe site-ul Asociației Române a Apei, www.ara.ro, și pe portalul dedicat pierderilor de apă, www.pierderideapa.wordpress.com.

Conferința AIIR de instalații pentru construcții, aflată la cea de-a XXIV-a ediție, a avut loc la Timișoara, în perioada 23-24 aprilie. Manifestarea, centrată pe aspecte proprii vieții moderne și anume confortul ambiental, protecţia mediului și energiile neconvenţionale, a oferit un cadru specialiștilor în instalații pentru schimburi de opinii și informare. Inginerii în instalații au avut ocazia de a se pune totodată la curent cu politicile şi reglementările Uniunii Europene pentru eficientizarea energetică a clădirilor, sistemele HVAC și eficiența  energetică a clădirilor din România.

Continuitatea conferințelor AIIR la Timișoara este o garanție a menținerii poziției dobândite de Universitatea Politehnica Timișoara ca instituție de educație, dar și de cercetare științifică, după cum a precizat profesor dr. ing. Daniel Dan, prorector al UPT, în deschiderea evenimentului. „Trebuie să menținem ștacheta sus, se poate și așa este o atitudine greșită în orice domeniu tehnic, dar în special în instalațiile în construcții, acum, când vorbim despre construcții sustenabile și eficiență energetică energetică… Fără instalații în construcții și fără specialiștii în instalații nu se poate realiza dezideratul Uniunii Europene de a avea locuințe cu un consum energetic redus.”, a punctat Daniel Dan.