Inventivitatea arhitecților și a specialiștilor în construcții nu are limite. Cum lumea lor e într-o mișcare perpetuă și noutățile în materie sunt așteptate cu maxim interes, finalitatea este, întotdeauna, una surprinzătoare. Recent, la doi pași de Timișoara, în localitatea maghiară Kecskemet, un arhitect ingenuu a reușit să construiască prima casă cu pereții din apă! Matyas Gutai este convins că apa este materialul cel mai bun pentru că menține o temperatură confortabilă în interiorul oricărui imobil.

Proiectul arhitectului maghiar nu presupune înlocuirea completă a materialelor clasice – cărămidă, ciment – ci o combinație între tradițional și modern. Casa a fost construită în urma câștigării unui grant european și scoate în evidență conceptul numit inginerie lichidă , concept detaliat de arhitectul maghiar într-o carte publicată recent. Casa imaginată și realizată la Kecskemet este alcătuită dintr-o serie de panouri de fier sau de sticlă în interiorul cărora se află apă. Aceasta influențează temperatura din interiorul casei și aceasta se poate încălzi singură atât vara dar și iarna. Temperatura se modifică folosind un sistem similar unui termostat de centrală termică. Sistemul este eficient, casa își produce propria energie și devine independentă de furnizorii externi.

Matyas Gutai susține că panourile se pot încălzi sau pot răci întreaga clădire, generând un important consum energetic, astfel că varianta este una curată și serioasă. Arhitectul maghiar a studiat în cadrul Universității din Tokyo, în urmă cu șapte, opt ani, munca lui, în timp, fiind una deloc ușoară: problemele de structură au fost cele mai dificile. Gutai a găsit soluții și în cazul în care panourile s-ar sparge, introducând elemente speciale de îmbinare, construite pe principiile dinamicii fluide. Ideea i-a venit tot dinspre Japonia, după ce a vizitat o baie termală în aer liber. Deși afară ningea, temperaturile în apropierea apei erau mai mult decât plăcute.

Matyas Gutai este, în prezent, cercetător la Universitatea Feng Chia din Taiwan și lucrează cu diferite companii din Europa pentru a implementa această tehnologie în mai multe proiecte imobiliare.

Sursa: tion