An de an, în luna iunie, Palatul Parlamentului găzduiește Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est, cea mai amplă întâlnire a operatorilor în serviciile de apă și canalizare din România. Capitala a fost „rezervată” în perioada 15-17 iunie sutelor de specialiști în domeniu, autorităților locale și naționale, reprezentanților instituțiilor financiare internaționale, oamenilor de afaceri din România și din străinătate, mediului academic. Organizatorii acestui eveniment grandios sunt Asociația Română a Apei, cu sprijinul organismului internațional IWA.

Evenimentele pe care Expo Apa le-a propus anul acesta sunt extrem de interesante:

  • Expoziția internațională specializată pe utilaje, echipamente și tehnologii de tratare a apei și a apelor uzate „De 17 ani împreună”
  • Conferința Internațională Water Loss Management 2015
  • Seminarul privind implementarea POS Mediu 2014-2020 în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene
  • Seminarul privind evoluția reglementărilor în România și la nivel regional împreună cu ANRSC
  • Mese rotunde cu specialiștii din domeniu pe tematici specifice sectorului

Publicul țintă al Expo Apa este cel al specialiștilor din domeniul apei, începând cu administratorii resurselor de apă, operatorii de alimentare cu apă și canalizare, dar și publicul larg, interesat de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului.

Expoziția specializată din cadrul evenimentului este foarte căutată de furnizorii de echipamente și tehnologii dedicate apei. Aceștia au și de data aceasta ocazia să stea de vorbă, față în față, cu utilizatorii acestor echipamente și să-și promoveze ultimele noutăți tehnice din domeniu.

Temele propuse în dezbaterile din Palatul Parlamentului vizează producerea, tratarea, epurarea și distribuția apei, colectarea apelor reziduale, protejarea surselor de apă și a solurilor, cercetare și dezvoltare.

Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est a reunit reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Asociaţiei Internaţionale a Apei şi ai altor instituţii internaţionale, ai autorităţilor centrale şi locale, reprezentanţi ai asociaţiilor de apă din ţările vecine, companii producătoare de echipamente şi tehnologii, cadre universitare și cercetători, care au avut, astfel, ocazia de a dezbate problemele sectorului și de găsi soluţii posibile, și a-și împărtăși din practicile de succes.

Cele mai mari companii de apă din România au participat, ca expozanți, la standuri, cu lucrări la conferințele și seminariile de specialitate, sau ca vizitatori. Societatea Aquatim, membră în Comitetul Teritorial ARA Vest a fost prezentă, alături de Aquaserv, compania de apă din Tîrgu Mureș, în secțiunea expozițională special dedicată operatorilor, în sala „I.C. Brătianu”.

Cele trei zile de manifestări au fost pline de oportunități de comunicare și relaționare pentru operatorii de apă. Standurile din zona expozițională au fost, practic, puncte de întâlnire cu producătorii de echipamente, utilaje, materiale, dar și cu colegii de la alte companii de apă. În paralel cu activitatea de la standuri, trei activități din cadrul manifestării au captat atenția companiilor de apă, și anume prezentările de proiecte și firme din sala „I. C. Brătianu”, Conferința Tehnico-Ştiinţifică „Water Loss Management” 2015, din sala „Nicolae Bălcesu” și seminarul dedicate programelor finanțate din fonduri europene din sala „Nicolae Iorga”.

Aquatim a avut un rol precis în schimbul de idei și bune practici din cadrul acestor manifestări, participând cu două lucrări la conferințele de specialitate, și anume Fonduri europene pentru dezvoltare regională în Timiș respectiv Studiu de caz privind prelocalizarea pierderilor de apă cu ajutorul loggerilor de zgomot, în cadrul conferinței IWA – Water Loss Management 2015. Directorul general, Ilie Vlaicu, a prezidat dezbaterile seminarului privind implementarea POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) 2014-2020 – organizat de ARA în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene.

Acest seminar a fost mai mult decât binevenit pentru companiile de apă din România, având în vedere că 2015 este ultimul an în care operatorii regionali pot realiza investițiile finanţate prin proiectele aprobate în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, etapa I. În paralel, operatorii regionali se află în diferite stadii de elaborare a documentaţiei pentru accesarea fondurilor puse la dispoziţie prin etapa următoare, și anume POIM 2014-2020. Programele menționate, co-finanţate din fondul de asistență al Uniunii Europene pentru dezvoltare, au ca scop creşterea numărului de gospodării racordate la serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare-epurare, pentru atingerea ţintelor asumate prin Tratatul de Aderare a României la UE din 2007, capitolul 22 – Mediu.

 

Expo Apa 2015, sub auspiciile scăderii T.V.A. la apă şi creşterea investiţiilor cu fonduri europene

Expoziţia de la Bucureşti are, deja, dimensiune internaţională, iar deschiderea oficială a fost girată de prezenţa a trei miniştri, un secretar de stat, un viceministru moldovean, doi ambasadori, precum şi de prezenţa preşedintelui Asociaţiei Internaţionale a Apei, Helmut Kroiss.

În calitate de gazdă, preşedintele ARA, Felix Stroe, a deschis lucrările expoziţiei. În cuvântul său, acesta a făcut un scurt istoric al organizaţiei patronale înfiinţată în 1995, când un număr important de operatori de apă din ţară au pornit alături cu misiunea de a veni în întâmpinarea consumatorilor, precum şi furnizorilor de servicii de apă şi canalizare.

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a insistat pe ideea că, la nivelul întregii ţării, necesarul de fonduri pentru alinierea la cerinţele europene din sectorul de apă este de 13,8 miliarde de euro, din care bugetul de stat poate asigura doar 3 miliarde de euro: „Prioritatea o reprezintă localităţile cu număr de locuitori între 2.000 şi 10.000, dar este nevoie de documentaţii de calitate pentru pregătirea proiectelor de investiţii”.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost cel care a adus vestea bună la ediţia din acest an a Expo Apa. „Ca şi finanţare, POS Mediu a beneficiat de fonduri substanţiale şi vom reuşi, cu siguranţă, să cheltuim şi fondurile pe exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Baza este la operatorii de apă şi sper că ei vor avea un grad ridicat de absorbţie“, a spus ministrul de Finanţe. Despre o posibilă reducere a T.V.A. la apă, la 9%, Eugen Teodorovici a spus că discuţiile sunt avansate şi se speră într-o decizie până la sfârșitul anului.

Ediția aniversară din acest an a reunit peste 90 de expozanți și în jur de 400 participanți.