O problemă cu care se confruntă vara locuitorii orașelor este mirosul neplăcut care se degajă din canalizarea stradală. Temperaturile ridicate duc la degradarea materiilor organice din canalizare. Pe de altă parte, consumul redus de apă – mulți oameni fiind plecați din oras pe perioada verii – duce la stagnarea resturilor în conducte și evacuarea lor mai dificilă. La toate acestea se adaugă, în Timișoara, relieful plat, respectiv panta foarte redusă a sistemului de canalizare, care favorizează, de asemenea, funcționarea necorespunzătoare a canalizării.

Pentru funcționarea proastă a canalizării de vină sunt, însă, de cele mai multe ori, resturile alimentare, deșeurile menajere sau din plastic care nu au ce căuta acolo și favorizează formarea depunerilor pe pereții conductelor, a dopurilor, înfundarea canalului, acumularea de materii care fermentează etc.

Uleiurile și grăsimile sunt cele mai rele, spune Emil Alexa, șeful Secției Mentenanță rețele apă-canal de la Aquatim. „Grăsimile ajunse în canalizare se solidifică, se lipesc de pereţii conductelor, și, mai mult de atât, în combinație cu alte resturi alimentare, în special făinoasele, formează un fel de „săpun”, practic niște depuneri solide, care aderă la pereții conductelor și care se îndepărtează greu. De fapt, asta putem vedea foarte ușor și acasă, mai repede avem probleme cu țevile la bucătărie decât la baie”, explică Emil Alexa.

Contribuția grăsimilor deversate la canal la înfundarea racordurilor și conductelor de canalizare este o explicație și pentru numărul mare de sesizări primite la Aquatim de la restaurante și alte firme de profil alimentar.

Canalizarea nu este coșul de gunoi

Sunt câteva lucruri pe care fiecare le poate face acasă și care, cu siguranță, ne ajută să evităm atât problemele de acasă cu rețeaua de canalizare cât și cele ale orașului. Să nu uităm, canalizarea nu este coșul de gunoi. Preocuparea și atenția vizavi de deșeurile pe care le generăm și mici schimbări de comportament – spre exemplu colectarea și predarea uleiului alimentar uzat pentru reciclare – pot ține la distanță mirosurile neplacute degajate din canalizare, înfundarea racordurilor sau refularea apei uzate în stradă sau în locuințe.

Societatea Aquatim are un program regulat de mentenanță preventivă a canalizării, pentru a evita blocajele și refularea apei uzate din canalizare. „În programul de mentenanță preventivă, în fiecare lună curățăm circa 7-8 km de rețea de canal, cu utilaje auto specializate și circa 500-600 receptori de colectare a a apei pluviale. La receptorii pluviali vara avem mai mult de lucru, pentru că refacem și garda hdraulică, adică stratul de apă care împiedică ieșirea gazelor din canalizare”, spune Emil Alexa. Echipele Aquatim intervin, de asemenea, punctual, când consumatorii sesizează la dispecerat (telefon non-stop: 0256 201 362) înfundări de canal sau mirosuri neplăcute.

Prima rețea de canalizare a Timișoarei, constând din 30 km de conducte, cu două colectoare principale, unul pe malul stâng şi unul pe malul drept al Begăi, a fost realizată în perioada mai 1909-iunie 1911. În prezent, în Timișoara sunt 580 km de rețea de canalizare, iar gradul de acoperire al serviciului este de 97%.