Campaniile de conștientizare a riscurilor la care ne expunem vara s-au întețit vizibil în ultimele luni, odată ce mercurul a sărit lejer peste 30-35 de grade Celsius, zile, săptămâni în șir, cu risc cert de distrugere a termometrelor! Ceea ce părea a fi, în debut, o surpriză frumoasă din partea vremii s-a transformat, încet dar sigur, într-o realitate greu de suportat, chiar și pentru cei mai înrăiți fani ai căldurii.
Riscurile caniculei pentru sănătate sunt bine cunoscute, de la deshidratare, insolație și până la toxiinfecții alimentare. Medicii specialiști au un rol foarte important, îndeosebi în această perioadă, iar sfaturile suplimentare nu strică niciodată. Cum vacanța de vară e prea scurtă întotdeauna, nu merită stricată cu vizite la medici sau spitale. Ca atare, trecem în revistă principalele riscuri ale verii și antidoturile aferente.
Deshidratarea şi insolaţia
Deshidratarea şi insolaţia sunt strâns legate una de alta şi sunt întâlnite la persoanele care stau vreme îndelungată în soarele torid al verii, fără niciun fel de protecţie. Practic, din cauza căldurii, oamenii transpiră, iar concentraţia de electroliţi a lichidelor corpului poate fi echilibrată doar cu ajutorul lichidelor. Dacă o persoană este deshidratată, nu poate transpira suficient, pentru ca transpiraţia să scadă temperatura corpului. Iar acest lucru devine periculos, mai ales pe timpul verii, când există pericolul insolaţiei. Simptomele de deshidratare pot varia de la sete şi oboseală generală, la dureri de cap, greaţă şi confuzie. În cazul insolaţiei, apar inclusiv durerile de cap până la confuzie, dar pot să apară chiar şi delirul şi halucinaţiile. Deshidratarea este uşor de tratat cu fluide, în schimb insolaţia necesită control medical și administrare intravenoasă de fluide.
Toxiinfecţia alimentară
Toxiinfecţia alimentară este mai frecventă vara, explicația fiind simplă: la temperaturi ridicate, alimentele se degradează mai repede. Ca reguli de bază, medicii ne sugerează patru, ce nu dau greș niciodată: alimentele vor fi preparate termic, se vor respecta condiţiile de igienă, se vor păstra la rece, și nu se vor amesteca între ele! Altfel, consecințele sunt extrem de neplăcute, de la vărsături, crampe musculare, simptome asemănătoare gripei. Principalele manifestări sunt: vărsături, crampe stomacale, diaree şi alte simptome asemănătoare gripei. Tratamentul trebuie instituit în unele cazuri de toxiinfecţie alimentară la 2-6 ore de la declanşarea simptomelor.
Muşcăturile de ţânţari
Dincolo de senzația total neplăcută, mușcătura de țânțar poate fi periculoasă, gravă și chiar fatală – în țările din Africa în principal. Cel mai simplu remediu, la îndemâna tuturor, este aplicarea pe piele a uleiurilor de lămâie, eucalipt, chiar oţet diluat cu apă, utilizarea pastilelor sau aparatelor care alungă insectele, purtarea de haine lungi şi largi. De asemenea, pe cât posibil, se va evita să se stea în aer liber în amurg şi în zori! Muşcăturile de ţânţar dispar, de obcei, în mai puţin de o săptămână. Din nefericire, aproape 80% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile nu manifestă niciun simptom. Din fericire, incidența virusului, în România, este redusă!
“Urechea înotătorului”
Urechea înotătorului sau otita externă poate deveni un coşmar pe timpul verii, și pentru copii și pentru adulți. Odată ce în canalul auditiv a rămas o singură picătură de apă…tragedia e aproape. Căci otita este, realmente, o manifestare dureroasă și neplăcută, cu febră și ganglioni limfatici inflamați. Tratamentul pentru orice fel de otite se face doar pe baza prescripției medicale.
Arsurile solare
Unii specialiști ar cataloga arsurile solare drept cele mai periculoase și imprevizibile riscuri ale verilor toride. De la neplăcerile fizice și până la complicațiile grave pe care le pot genera, arsurile pun, mai ales în ultimii ani, semne majore de întrebare la adresa beneficiilor pe care Astrul Rege le mai aduce. Sau nu… Oricât de insistente ar părea sfaturile medicilor, recomandările ferme de-a ne întoarce albi de la mare și îmbibați cu creme de ultra protecție, cruda realitate a incidenței cancerului de piele le face să fie, chiar și așa, insuficiente. Informațiile privitoare la activitatea solară intensă, la exploziile tot mai dese și la radiațiile tot mai periculoase întregesc tabloul sumbru al contemporaneității pe care o traversăm cu destulă teamă. Cât despre tratamentul arsurilor solare, acesta vizează comprese cu apă rece și administrarea de aspirină sau ibubrofen.
Înghețată sau topită?
Un mit solid al părinților este acela că înghețata este principalul vinovat pentru roșul în gât cu care se procopsesc cei mici, vară de vară. Medicii au venit, însă, recent și l-au spulberat! Ei susțin că secretul pentru evitarea inflamării gâtului constă în consumarea înghețatei…înghețată! Cum mulți optează pentru varianta topită, de aici și complicațiile. Când aceasta nu mai este înghețată complet apare tendința de-a o mânca mai repede, deci de a-ți chinui gâtul mai tare. Simplu și clar!