Dând peste cap toate previziunile meteo, bătând recorduri de neinvidiat,  canicula instalată în țară își face decontul sumbru, în aceste zile… De la imaginile apocaliptice cu numeroase insule răsărite în mijlocul fluviului suveran, până la ambarcațiuni aflate la un pas de eșuare, Dunărea i-a lăsat acum fără apă rece pe toți locuitorii municipiului Calafat! Stațiile de pompare, care alimentează orașul, nu au mai funcționat, pentru că debitul fluviului este mult prea scăzut, astfel că 15 000 de locuitori, instituții publice sau spitale au rămas fără apă, timp de două zile. Dramatismul situației de la Calafat se transpune în verdicte seci: sistemul s-a depresurizat și nu mai poate furniza apă, exclusiv din cauza secetei. Cum o astfel de situație de criză nu s-a mai pomenit, gestionarea ei a fost dificilă. În sprijinul celor de la Compania de apă regională a venit…natura și o Dunăre în creștere. Încă zece centimetri și pompele și-ar putea reveni. Până atunci, locuitorii primesc apă cu porția, patru ore dimineața și patru ore seara! O gură de oxigen pentru cei din Calafat au reprezentat-o și cișmelele publice montate peste tot și asaltate, în aceste zile cumplite, de către populația însetată.

29 de sate din Arad primesc apă câteva ore pe zi

Câteva mii de familii din județul învecinat cu Timișul au probleme mari cu apa potabilă, tot din cauza secetei. Uzina locală a impus urgent restricții și doar câteva ore pe zi de apă.  Locuitorii din comunele arădene Bocsig, Hăşmaş, Archiş, Craiva şi Beliu, în total 29 de sate, sunt în această situație.  În toate cele cinci comune, furnizorul apei este o uzină din localitatea Bocsig, ai cărei reprezentanţi au declarat că problemele sunt cauzate de lipsa de precipitaţii şi de dublarea consumului faţă de perioadele obişnuite. Conform autorităţilor locale, în ultimele două săptămâni,  furnizarea apei a fost oprită pe timp de noapte, pentru a se putea umple rezervoarele din sate. Pe timpul zilei, furnizarea nu este oprită, însă consumul ridicat face ca presiunea să fie slabă, iar majoritatea familiilor nu au apă decât câteva ore.

Compania Județeană APA SERV, la rându-i,  și-a anunțat  utilizatorii că, urmare a secetei generate de lipsa precipitațiilor, a temperaturilor foarte ridicate și a nivelului scăzut de apă în puțurile de captare, se impune restricționarea furnizării apei potabile, în mai multe comune din județul Neamț. Apa se va furniza cu presiune redusă, iar în localitățile Agapia, Bălțătești și Grumăzești nu va fi deloc în această perioadă. Perioada de restricționare a furnizării apei este nedeterminată, în funcție de consumul zilnic și de posibilitatea acumulării apei în rezervoare. Zilnic se va monitoriza activitatea de captare și înmagazinare pentru o eventuală modificare a programului de furnizare a apei. Conducerea societăţii face apel către consumatori, prin care solicită să utilizeze apa potabilă doar în scopurile prevăzute în contractul de furnizare/prestare a serviciul de alimentare cu apă-canal, respectiv în scopuri gospodăreşti şi de uz casnic şi să evite folosirea apei potabile în alte scopuri, cum ar fi: udatul grădinilor, teraselor, curţilor, pavajelor,etc, astfel încât să poată fi posibilă reluarea furnizării în regim continuu.

O altă situație critică s-a înregistrat la Negrești-Oaș. Autoritățile au luat decizia de a distribui apă în cartierele de blocuri pentru că robinetele au secat pur și simplu. Cisternele cu apă se vor afla permanent în cartiere până când situația se va ameliora. Situația este similară și pe toate străzile situate în amonte. Necazurile celor din Negrești-Oaș se trag, însă, de la vecinii lor din Certeze, cea mai bogată comună din România, branșați ilegal la rețeaua de apă, în număr impresionant! Piscine, păstrăvării, gospodării întregi fură apă, fără vreo umbră de remușcare.

Rezolvarea situației de la Negrești-Oaș ar putea veni de la Certeze, acolo unde ar trebui oprite robinetele păstrăvăriilor și a piscinelor conectate ilegal la rețeaua de apă. Calculul este unul foarte simplu:  la captarea de pe Valea Rea intră 144 litri de apă/ secundă,  în stația din Negrești-Oaș ajung aproximativ 55 de litri. Deci 89 de litri de apă/ secundă rămân în Certeze, acolo unde nicio locuință nu este conectată legal la rețea!

Până la o rezolvare legală a situației cu miros penal, negreștenii care locuiesc la bloc stau cu robinetele închise. Compania Apaserv Satu Mare face, evident,  apel către populaţie să folosească apa potabilă strict în scopurile prevăzute în contract.