Apă fără plastic este numele unui proiect ieșean de responsabilitate socială, inedit și de succes, lansat în urmă cu un an de Asociația Mai Bine, în parteneriat cu operatorul de alimentare cu apă și de canalizare din Iași, SC Apa Vital SA, Agenția Pentru Protecția Mediului Iași și Wiron. Proiectul este cofinanțat prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul Programului Fondului ONG în România.

Scopul proiectului este convingerea oamenilor să spună NU apei îmbuteliate în sticle PET și să folosească, în schimb, ambalaje reutilizabile, „prietenoase” cu mediul, pe care să le umple cu apă de la robinet. Conform inițiatorilor, proiectul Apă fără plastic „dorește să atragă atenția asupra efectului nociv al consumului de apă îmbuteliată în PET-uri. Apa îmbuteliată nu doar consumă resurse în procesele de îmbuteliere și distribuție, dar și produce foarte multe deșeuri degradabile în sute de ani, care otrăvesc mediul și pe noi, consumatorii.”

Apa de la robinet vs. apa îmbuteliată

Pentru a-i convinge pe oameni să bea apă de la robinet și să aibă încredere în ea, organizatorii au realizat un studiu cu scopul de a face o comparație între avantajele și dezavantajele apei îmbuteliate vs. apa de la robinet, în urma căruia consumatorii să fie în măsură să ia singuri o decizie. Studiul a dezvăluit că atunci când vine vorba de apa de la robinet, consumatorii se confruntă cu aceleași nelămuriri cu privire la calitatea, gustul și siguranța acesteia. Astfel, reprezentanții companiei ieșene de apă, Apa Vital, au avut ocazia să le explice pe îndelete care sunt „secretele” apei de la robinet.

Apa fără plastic, adică apa de la robinet, are un impact redus asupra mediului atât în procesul de producție, cât și în etapa de distribuție, este ieftină, provine dintr-o sursă cunoscută și controlată zilnic în laborator, este vie, în continuă mișcare, prezentând un risc scăzut pentru dezvoltarea bacteriilor tocmai datorită prezenței clorului, aflat în cantități reglementate prin norme europene și care nu dăunează sănătății. În plus, apa de la robinet este mereu la îndemână. De cealaltă parte, apa îmbuteliată generează deșeuri care poluează, este scumpă (1 litru de apă îmbuteliată poate costa de până la 1000 de ori mai mult decât 1 litru de apă de la robinet), este închisă ermetic, având un termen de valabilitate cu risc pentru dezvoltarea bacteriilor și nu se cunoaște întotdeauna sursa de unde este extrasă. Paradoxul apei îmbuteliate este că ea provine din râuri și lacuri pe care, din păcate, plutesc tone de PET-uri folosite pentru ambalarea acesteia!

O altă modalitate prin care cei de la Apă fără plastic vor să-i determine pe consumatori să bea apă de la robinet a fost organizarea unei degustări pe nevăzute. Mai precis, carafe neetichetate au fost umplute cu apă provenind din cinci surse diferite: apă de la robinet, apă filtrată de la robinet, apă minerală plată îmbuteliată, apă de masă îmbuteliată și apă de la cișmeaua publică. Curioșii au fost rugați să guste din fiecare carafă și să facă un clasament. Pe locul întâi s-a clasat apa filtrată de la robinet, iar pe ultimul, apa de la cișmeaua publică. Rezultatele au vorbit de la sine, iar ieșenii au tras singuri concluziile.

„Cât valorează apa? Nu putem ști, până nu seacă fântâna.” (Thomas Fuller)

Organizatorii proiectului au mers mai departe de atât și au invitat mai multe cafenele și restaurante din Iași să accepte provocarea de a susține Apă fără plastic în meniul lor zilnic. Mai precis, ieșenii pot bea apă gratis de la robinet, la carafă, dacă se opresc să se hidrateze într-una din locațiile care au acceptat provocarea: CUIB, Acaju, Cărturești, Cuptorul Moldovencei, Jassyro, Meru, CTS Corner, La Conac și Țara Minunilor. Acestea au fost incluse pe harta eco a Iașului (www.hartaeco.ro), alături de alte locații din oraș unde oamenii pot să-și potolească setea gratis cu apă bună și sigură.

Se întâmplă și pe la case mai mari

Ideea proiectului Apă fără plastic a fost îmbrățișată și de alte țări care s-au hotărât să ”declare război” ambalajelor de tip PET, dar sub o altă formă. La Londra, într-unul din cele mai vechi magazine universale din oraș, Selfridges, se vinde doar apă la sticlă de sticlă, iar la parterul magazinului se află o cișmea cu senzor, unde londonezii își pot reumple sticlele gratis. Alte țări, precum Franța și SUA, luptă, de asemenea, împotriva consumului de apă la sticlă PET prin diverse metode ingenioase și prietenoase, menite să atragă atenția consumatorilor asupra gradului de poluare a naturii cu „munții” de peturi consumate zilnic.

Știați că?

Dacă folosești o sticlă reutilizabilă în locul celei de plastic, economisești 3 l de apă la fiecare litru pe care-l bei!

Arată că-ți pasă de mediu: Folosește sticle reutilizabile! Dacă toate cele 7 miliarde de oameni am face la fel?

Sursa: www.apafaraplastic.ro