Pe 18 septembrie, se aniversează Ziua Internațională de Monitorizare a Apei, eveniment gândit la nivel mondial pentru educație și stimulare a implicării publice în acțiunea de protejare a resurselor de apă ale planetei.

În urmă cu trei ani, ca urmare a inițiativei Earth Echo International, organism neguvernamental girat de Philippe Cousteau Jr. – nepotul celebrului explorator și cercetător francez Jacques-Yves Cousteau, a fost lansat proiectul World Water Monitoring Challenge, proiect educațional prin excelență care încurajează oamenii din lumea largă să testeze calitatea apelor, prin efectuarea de monitorizări de bază ale acestora. Programul se desfășoară anual, din martie până în decembrie, acțiunea de monitorizare constând în efectuarea, cu ajutorul unor truse speciale, a analizelor apei la patru indicatori, respectiv: oxigen dizolvat, pH, temperatură şi turbiditate.

Earth Eco International consideră inițiativa o oportunitate pentru oricine, oriunde, de realizare a unui prim pas în luarea măsurilor serioase pentru asigurarea unei ape sănătoase și a unor căi navigabile pe măsură.

Provocarea de monitorizare mondială a apei constă în asigurarea unor  kituri de bază de testare, destinate în special tinerilor. Simplu și rapid, testele îi invață pe participanți despre unele dintre cele mai comune analize sau indicatori privind siguranța apei și, în egală măsură, îi încurajează să transforme demersul într-unul permanent.