În Oradea se aplică, începând cu luna iunie, o soluţie inovativă de reabilitare a conductelor de canalizare, fără săpatură. Sistemul aplicat, denumit reabilitare prin spiralare – Spiral Pipe Rehabilitation – sau pe scurt SPR EX, este o tehnologie de reabilitare prin cămășuire, adică fără săpătură, pentru conducte de canalizare, sisteme de scurgere a apelor pluviale şi sisteme de canalizare pentru ape uzate industriale. 2,5 kilometri de conducte de canalizare de pe 9 străzi din Oradea, majoritatea din centrul orașului, vor fi reabilitate prin această tehnologie, în cadrul programului de investiții Aparegio, finanțat din fonduri europene.
Cămășuirea este mai rapidă faţă de metodele clasice, viteza de lucru ajungând la 60-100 m/zi. În doar 20 zile de lucru, în Oradea s-au reabilitat astfel peste 1.100 m de conducte. Mai mult, metoda nu implică blocarea traficului, refacerile de covor asfaltic și permite chiar reabilitarea în timpul funcţionării conductei. Totuşi, în funcţie de viteza de curgere şi debit, din considerente de siguranţă, poate fi necesară pomparea surplusului.
Accesul în conductă se face prin căminele de vizitare, eliminând total săpătura deschisă
Metoda, aplicabilă pentru conducte cu diametre între 160 şi 750 mm, constă în spiralarea unei benzi continue din PVC în conducta existentă, la un diametru fix, sensibil mai mic decât cel al conductei iniţiale, pentru a permite avansarea în interiorul conductei, cu ajutorul unui echipament automatizat şi al unui robot poziţionat în căminul de vizitare sau într-o altă cameră de acces. Marginile benzii se interblochează formând un strat continuu, etanș, în interiorul conductei gazdă, practic o conducta complet nouă în interiorul celei vechi.
Odată ce un tronson SPR EX este instalat între două cămine, respectiv două puncte de acces, acesta este expandat radial, pe pereţii conductei existente, proces de asemenea înregistrat şi controlat de către echipamente computerizate. Capetele „căptușelii” sunt etanşeizate în cămine, prin laminare sau cimentare, în funcţie de diametrul conductei iniţiale.
Conductele astfel reabilitate au proprietăţi hidraulice îmbunătăţite cu până la 30% faţă de conductele iniţiale, datorită materialului folosit la cămășuire, o rezistenţă structurală mult mai bună și fac față mai bine sarcinilor suplimentare cauzate de trafic.