An de an, pe 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, prilej de readucere în prim-plan a momentului istoric care a consacrat înfiinţarea primelor structuri de protecţie civilă, prin Înaltul Decret Regal cu numărul 468 din 28 februarie 1933!
În România, conceptul de protecţie civilă a fost luat foarte în serios, încă de atunci. Dacă la începuturile existenţei sale, scopul Protecţiei Civile a fost cu precădere, acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, de-a lungul timpului, paleta intervenţiilor a devenit mult mai largă şi mai complexă, adaptându-se practic transformărilor din lumea…civilă.
În decembrie 2004, prin fuzionarea Comandamentului Protecţiei Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari şi a structurilor judeţene corespondente, a luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – IGSU.
Aquatim a reunit, ieri, la sediul central, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş, respectiv ai companiei regionale de apă şi canal, pentru simpozionul dedicat Zilei Protecţiei Civile.
Au susţinut lucrări numeroşi specialişti, pe diverse tematici: Ziua protectiei civile – col. ing. Nicusor Ştefan, Radiocomunicaţii de urgenţă în luptă cu focul – s.l. dr.ing. Marius Mateaş, Formatiunea SALVO – mereu în slujba comunităţii – Loredana Gavrilovici, Marian Ghencea, Instalaţii de stingere – cpt. ing. Bogdan Grigore Brănişteanu Albulescu, Accidente industriale majore – fenomenul BOIL-OVER – Ing. Ioan-Dorel Mariş, Inştiinţarea, alarmarea şi evacuarea în situaţii de urgenţă – lt.col. ing. Mihai Rădulescu.