„El este… DOREL!”, îl prezintă colegii de birou, cu multă veselie. Vasile Goman, de formație inginer hidrotehnist, coordonează echipele Aquatim de intervenție la rețeaua de apă. Munca lui și a colegilor lui poate părea la fel de simplă ca joaca unui copil: oprești apa, iei bucata de țeavă stricată, fie o înlocuiești cu una nouă, fie o meșterești cumva la loc (sigur există metode!) și dai iar drumul la apă. Numai că lucrurile devin brusc complicate atunci când conductele au diametre cam cât lungimea unui braț, sunt îngropate la câțiva metri sub asfalt, printre alte țevi și cabluri, și să le „închizi” înseamnă să lași fără apă două, trei, zece sau o sută de locuințe. Cu toate acestea, Vasile, modest prin excelență, este de părere că despre munca lui nu ar trebui să se „scrie în ziar”, fiindcă este… ceva obișnuit.

„De la dispecerat aflăm în fiecare dimineață unde au apărut avarii la rețeaua de apă. Ne organizăm în echipe de lucru și mergem pe teren, să remediem defectele de conducte, de branșamente… Defectele astea pot fi vizibile, când iese apa-n stradă, sau ascunse, detectate cu echipa de specialiști sau sesizate de consumatori ca lipsă a presiunii… De regulă, numai la săpătură vedem exact despre ce-i vorba, cât e de grav și ce-i de făcut. Reparăm, dăm drumul la apă, acoperim, și trecem la următorul defect.” (Vasile Goman)

Intervențiile la rețeaua de apă vin „la pachet” cu devierea sau închiderea circulației, spargerea carosabilului sau a trotuarelor, oprirea apei pe mai multe străzi. Stresul este mare pentru trecători sau locatari, dar și de partea cealaltă a baricadei. Pentru echipa de intervenții, neprevăzutul este la ordinea zilei, iar deciziile trebuie luate rapid. Tocmai de aceea, procedurile sunt stricte în mentenanța corectivă – în fiecare dimineață, când s-a stabilit programul de intervenții pentru ziua respectivă, spargerile în carosabil sunt anunțate la Poliție și la Primărie, iar întreruperile apei se aduc la cunoștința consumatorilor prin site-ul companiei, media etc.

Mentenanța corectivă a rețelelor de apă este o muncă solicitantă, care cere rezistență la stres și efort fizic, stăpânire de sine, putere de decizie și capacitatea rapidă de adaptare la neprevăzut. Este un job care te poate scoate, realmente, din casă, la 12 noaptea sau în ajun de Crăciun și pe care trebuie să-l faci, la fel de bine, la plus 40 sau la minus 15 grade Celsius.

Vasile este o persoană care emană, la propriu, calm și seninătate. Firea echilibrată și experiența de 15 ani în această muncă îl fac unul din „stâlpii de rezistență” ai departamentului. Îi place munca lui, dar ar fi vrut să fie… profesor de matematică. Ceea ce i-a reușit, până la urmă, fiind, ani la rândul, meditatorul fiului său și al copiilor prietenilor.


Tema anului 2016 pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.