Veşnic curios, tipul bărbatului „de anduranţă”, cu mintea deschisă, Laurenţiu, hidrolog la ABA Banat, are, prin natura meseriei, un program de lucru nespecific, fiind plecat 75% zile dintr-un an, pe teren, adică prin tot spaţiul hidrografic bănăţean, pentru a experimenta „în direct” circuitul apei în natură. Ce vrea să zică asta? l-am întrebat.

„Noi, hidrologii, monitorizăm debitul unui râu în condiții normale, dar şi în condiţii excepţionale, gen inundaţii, secetă. Procesăm datele colectate, le actualizăm şi prognozăm evoluția ulterioară a nivelului râului. E foarte important să înțelegi modul de funcționare interconectat al hidrosferei, care e în strânsă legătură cu atmosfera, cu litosfera, cu pedosfera și cu biosfera. Ştiu că nu sunteţi familiarizaţi cu aceste noţiuni, dar luaţi-o altfel… E important să cunoşti că viiturile sunt generate de ploi ori topirea zăpezilor, dar elemente foarte importante în scurgerea maximă a apei sunt relieful prin pantele bazinale, vegetația, prin modul în care pădurile, de exemplu, rețin o bună parte a precipitațiilor căzute, sau tipul de sol. Toate aceste elemente pot face diferența dintre o viitură mare și una foarte mare, care face pagube însemnate și este critic să le cunoști cât mai bine în momentul când faci prognoze hidrologice.” (Laurențiu Luca)

Acesta este unul din motivele pentru care îl vedem, sau mai corect spus, nu îl vedem pe Laurenţiu pe la birou. Un al doilea motiv este că încearcă să evite rutina profesiei, iar găselniţa lui ar fi tocmai „ghidul hidrologului împotriva plictiselii”: mergând de la râurile leneșe de câmpie, până la pâraiele repezi și agitate de munte, pe vreme însorită, ploioasă, caniculară ori geroasă, plictiseala nu va fi niciodată o problemă.

Şi-a dat seama că-i va plăcea această meserie în timpul practicii de specialitate de la Facultatea de Geografie. A mărturisit zâmbind: „În studenție, în practică, am făcut batimetria (cartarea cuvetei lacustre) unui lac glaciar din Munții Țarcu. Mi-a plăcut !”

Pentru a deveni hidrolog e nevoie de studii în domeniul geografiei sau construcțiilor hidrotehnice, ori alte specializări care presupun studiul hidrologiei.


Tema anului 2016, pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.