Marius Marcu este absolvent de Politehnică, specializarea inginerie electro-mecanică. Pasiunea sa pentru calculatoare s-a potrivit ca o mănușă cu responsabilitățile primului său job din Aquatim – automatizări. Acum conduce departamentul GIS (sistem informatic geografic) al Aquatim, adică echipa care „construiește” hărțile digitale ale rețelelor subterane de apă și canalizare. Jobul lui presupune lucrul cu o imensă bază de date și unelte informatice specializate, dar și o interesantă muncă de teren, cu aparatură a cărei mânuire cere precizie, atenție și rigurozitate.

Precizia cifrelor cu care lucrează zi de zi este și una a cuvintelor pentru Marius, care are darul de a surprinde esențialul în puține vorbe, cum ar fi cele prin care explică jobul de la GIS:

„Facem măsurători topografice pe teren, colectăm atributele conductelor – debit, material etc. –, în colaborare cu alte echipe din Aquatim, și apoi aducem toate aceste lucruri în sistemul informatic, în GIS. Facem și modelare, adică simularea pe calculator a comportamentului rețelei de apă, în anumite zone, bine delimitate. Deocamdată avem două astfel de zone și pe viitor urmărim să facem modele mai avansate și să le extindem pe toată Timișoara.” (Marius Marcu)

Ca să lucrezi la GIS ai nevoie de o pregătire de inginer la bază, de cunoștințe tehnice și, obligatoriu (!), să te înțelegi bine cu calculatorul, spune Marius, pe care pasiunea pentru calculatoare l-a făcut să… nu dea la Medicină și să aleagă o facultate tehnică.


Tema anului 2016 pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.