Ingineră de peste 32 ani în domeniul apelor, Luci, cum îi spun colegii, a terminat o facultate de profil tehnic, Facultatea de Hidrotehnică. Facultatea a învăţat-o principiile, bazele domeniului hidrotehnic, i-a făcut cunoştinţă cu domeniul studiat, dar bazele s-au pus cand s-a desprins de acolo şi a încercat să transpună teoria în practică. Acum administrează lucrările hidrotehnice ale ABA Banat, supraveghează starea lor tehnică şi modul lor de comportare în timp.

Văzând-o ca o femeie cochetă, întrebarea a venit de la sine: „Cât timp porţi cizme în loc de pantofi cu toc, ştiind că trebuie să baţi kilometri de diguri?” Răspunsul a venit simplu: „Cât e necesar!”

„În meseria mea, trebuie să cunoşti funcţiile şi caracteristicile tehnice ale tuturor obiectivelor hidrotehnice importante: diguri, acumulări nepermanente – poldere, baraje, derivaţii, stăvilare, lucrări hidroameliorative… care au o influenţă mare asupra regimului de curgere a apelor. Pentru a gestiona bine inundaţiile, trebuie să fie o bună colaborare între toate compartimentele de specialitate – apărare, dispecerat, exploatare, hidrologie, formaţii de lucru şi intervenţie.” (Lucreția Bociort)

Se spune că orice om întâlneşte în viaţa sa profesională cel puţin câteva situaţii de alegeri greşite sau opţiuni fericite datorate întâmplării sau inspiraţiei. Femeie ambiţioasă şi hotărâtă în a-şi atinge obiectivele, capabilă să facă previziuni, Luci recunoaşte că inspiraţia a determinat-o la o alegere potrivită pentru ea: „…am ales acest domeniu pentru că am simţit că doar în acest domeniu aş putea lucra cu drag, iar până acum nu am regretat deloc alegerea făcută… M-am întrebat mereu care este cea mai frumoasă meserie din lume. Cred că este acea meserie pe care o faci cu plăcere şi responsabilitate, cu pasiune şi multă muncă, care să te descopere pe tine însăţi.”


Tema anului 2016 pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.