Privită din afară, industria apei ar putea părea una lipsită de probleme: apa curge, lucrurile… merg bine. Din nefericire, nu e deloc așa. Oportunitățile pe care industria apei ar putea să le ofere nu sunt susținute cu inițiative legislative, cu o strategii bine elaborate ori un master plan național. Iar o privire asupra momentului finalizării Programului Operațional Sectorial Mediu este, credem, concludentă.

Operatorii regionali au de suportat corecții financiare mari pentru proiectele asumate (ca agenți de investiții ai statului român) și cheltuieli neeligibile semnificative, iar pe o bună parte dintre ei îi pândește insolvența. Consultanții și proiectanții care au intrat in jocul prețului cel mai mic au pierderi financiare importante și, forțați de împrejurări, și-au perfecționat mai degrabă partea juridică, decât cea tehnică. Firmele de construcții sunt penalizate, multe au intrat în insolvență, iar pe destule le pândește falimentul, în cazul în care nu a venit, deja. Unii vor rămâne „în viață”, cu prea puține resurse însă pentru proiectele din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), „urmașul” POS Mediu.

Ministerele și autoritățile de resort, implicate în investițiile mari din domeniul apei, sunt evazive atunci când apar… neclarități. Expuși la riscuri, oamenii valoroși părăsesc sistemul. Autoritățile de reglementare, în lipsa unei strategii cu termene concrete, aleg să se focalizeze pe subiecte diverse. Compartimentele de control par a fi marii câștigători, ca deținători ai adevărului absolut, mai ales că este vremea controalelor.

Imaginea arată, iată, ca după un război din care „combatanții”, cei direct implicați în implementarea investițiilor, au ieșit epuizați și demoralizați. Dacă lucrurile nu se vor schimba, finalul POIM e ușor de intuit. După ce toate investițiile vor fi fost făcute de către companiile de apă, societăți cu capital integral românesc, acestea vor fi falimentate datorită „managementului prost”, vinovat de corecțiile și neeligibilitățile aplicate și vor fi… privatizate, fiindcă așa e moda la noi. Iar autoritățile, acum foarte vigilente și bătăioase, vor fi, ca prin minune, învinse de responsabilitatea totală a managementului privat. Apa va curge în continuare, dar cu alte costuri pentru populație. Mult mai mari.