Odată cu creșterea populației, crește și cantitatea de apă destinată consumului uman, ceea ce favorizează dezvoltarea afacerilor cu apă. Chile este una din țările lider pe piața internațională a afacerilor cu apă. Un concern japonez ocupă cel mai mare segment din „piața apei” din Chile, asigurând, prin achiziția companiilor locale Aguas Nuevas și Aguas Decima, alimentarea cu apă a unei mari părți a populației. Marubeni, căci acesta este numele concernului, operează în șapte țări din America de Sud, Asia și Europa, și anume Chile, Peru, China, Australia, Filipine, Brazilia și Portugalia, deservind circa 9 millioane de oameni.

În momentul fondării, investitorii nu au pus accent pe realizarea profitului, însă, pe parcurs, serviciile de calitate oferite s-au dovedit a fi eficiente, aducând profituri de ordinul milioanelor de euro. Compania oferă gama completă de servicii de alimentare cu apă și canalizare, cuprinzând tratarea şi distribuţia apei, facturare şi asistenţă pentru clienţi. Metodele de tratare folosite includ și desalinizarea.

Compania deservește circa 2 milioane de oameni din 50 de orașe ale țării. Sucursalele sunt foarte bine amplasate, respectiv în centrul, sudul și nordul acesteia, pentru a asigura acoperirea unui teritoriu cât mai vast. Scopul este de a furniza apă în special în zonele unde aceasta se află în cantitați limitate, abordând astfel o strategie care le asigură un profit absolut garantat. Clienții sunt foarte mulțumiți de serviciile primite, un locuitor din Valdivia afirmând că „fără această afacere cu apă, oraşul nostru practic, nu ar exista.” Apa, o resursă esenţială pentru supravieţuirea noastră, se dovedește a fi, în mâinile investitorilor potriviți, o valoroasă resursă de dezvoltare a afacerilor.

Foto: www.sanjoseinside.com