Cu toţii auzim cât de important este să bem apă şi nenumăratele beneficii ale acestui lichid vital. Câţi dintre noi ascultăm şi ţinem cont într-adevăr de ceea ce spun specialiştii? Adevărul este că nu este uşor să ne schimbăm brusc stilul de viaţă, acest lucru nici nu este indicat, de altfel. Trebuie să găsim o cale de mijloc care să funcţioneze pentru noi şi pentru corpul nostru, să ne simţim bine, să fim echilibrați şi sănătoși.
Consumul de apă ar trebui să fie primul pas spre schimbare. Fiecare persoană are un necesar propriu de lichide, astfel că este destul de greu de spus cât ar trebui să consumăm cu exactitate, acest lucru depinde şi de mulţi factori externi (transpiraţia, efortul fizic). Există o metodă prin care putem afla aproximativ cantitatea de apă necesară corpului: împărţim greutatea noastră cu 30 (la 60 de kg, avem nevoie de 2 litri de apă pe zi). Este bine de ştiut că nici abuzul de apă nu este benefic, cantităţile foarte mari de lichid ingerat pot fi chiar letale (peste 5 litri). Acestea sunt, însă, cazuri excepţionale şi foarte rare.
Pe lângă importanţa consumului de apă, este esenţial şi felul în care o bem. Poate părea ciudat, însă modalitatea în care ingerăm apa poate face o diferenţă în viaţa noastră de zi cu zi. Apa băută repede, în cantitate mare poate fi un adevărat inamic al rinichilor. Procesul este comparabil cu o inundaţie, care „loveşte” puternic şi brusc. La fel şi rinichii noştri sunt luaţi prin surprindere şi reacţionează mai greu la un „şuvoi” de apă, decât la înghiţituri mici. De aceea avem de multe ori senzaţia de oboseală pe timpul verii, după ce bem o cantitate mare, dintr-o dată, iar rinichii nu sunt pregătiţi. De asemenea, apa prea rece nu este recomandată, întrucât solicită organismul prin efortul său de a încălzi lichidul.
Beneficiile apei sunt numeroase, iată doar câteva dintre efectele pozitive pe care le are asupra noastră consumul de apă:
- ajută la ameliorarea migrenelor. De multe ori, un pahar cu apă poate rezolva durerea de cap, fără a apela la medicamente;
- ajută la scăderea colesterolului, şi implicit, la scăderea în greutate;
- ajută la funcţionarea mai bună a creierului, acesta fiind capabil de a reţine informaţiile mult mai uşor dacă suntem hidrataţi;
- ajută la creşterea masei musculare şi la prevenirea crampelor cauzate de oboseală;
- elimină riscul de a face pietre la rinichi.
Acestea sunt doar câteva din beneficiile consumului de apă. Există o mulţime de alte aspecte în care apa contribuie într-un mod pozitiv.