Mândria apartenenţei la zona Banatului este…proverbială! Mândria de-a fi timişorean este, însă, de departe, căştigătoare în topul nescris al stărilor de “superlativ” regional! Argumentele celor care consideră Timişoara perla coaroanei sunt numeroase şi pe deplin justificate, în majoritatea cazurilor: multiculturalitate, multinaţionalitate, multilingvism, înţelegere multietnică de invidiat.
Istoria îndelungată a Timişoarei începe, conform Wikipedia, cu aşezări antice pe actuala vatră a oraşului şi, ulterior, în secolul XII, cu apariţia primei cetăţi fortificate, condusă de diverşi stăpâni care şi-au spus cuvântul în dezvoltarea ei, de-a lungul vremurilor. Timişoara a început să devină înfloritoare sub stăpânirea lui Carol Robert de Anjou, în secolul XIV, obţinând rapid statutul de capitală a Regatului Ungar. Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552, şi pentru aproape două secole a devenit un important bastion militar turcesc.
În 1716, istoria Timişoarei ia o puternică întorsătură, când cetatea e cucerită de Imperiul Habsburgic şi începe reconstrucţia şi dezvoltarea oraşului drept capitală a Banatului. Colonizarea face din Timişoara un adevărat centru multicultural şi multiconfesional. Ia naştere construcţia canalului navigabil Bega, care dă un avânt puternic dezvoltării economice şi a comerţului. Oraşul cunoaşte o perioadă de înflorire extraordinară, ajungând să primească numele de „Mica Vienă” ca recunoaştere a importanţei şi prestanţei lui.
În 1919, Banatul se uneşte cu România şi în Timişoara se instaurează pentru prima dată administraţia română, iar în 3 august primele unităţi ale armatei române intră în oraş. În urma măririi considerabile a teritoriului, România devenea un stat multietnic în care procentul cetăţenilor de altă naţionalitate decât cea română era 24%. Această trăsătură, de multiculturalism, este cea care a guvernat spiritul Timişoarei şi guvernează încă, spre norocul nostru! În vremuri în care spiritele sunt tot mai încinse, din această perspectivă sensibilă, e un merit real să cultivi toleranţa şi buna înţelegere, care trebuie salutat.
La mulţi ani, oraş frumos!