În ultimii cinci ani, Timişoara a devenit un pol important de întâlnire pentru operatorii serviciilor publice şi pentru specialiştii din domeniul apei şi canalizării, reuniţi sub umbrela Conferinţei Internaţionale Eco-Impuls.
Anul acesta, evenimentul îşi deschide porţile în perioada 29-30 septembrie, în perimetrul Staţiei de Epurare Stan Vidrighin Timişoara, de pe strada Păstorilor nr. 1.
Vă propunem două zile pline de discuţii şi dezbateri pe tema „Licitații în Uniunea Europeană”. Aşteptăm colegi specialişti din cadrul operatorilor de servicii publice, companii de prestigiu furnizoare de echipamente sau prestatoare de servicii, reprezentanţi ai mediului universitar şi ai institutelor de cercetare. Domeniile principale cărora Eco-Impuls se adresează sunt apă-canal şi deşeuri.
Suntem nerăbdători să ne revedem cu partenerii noştri germani, cei care ne-au fost de mare ajutor, în toţi aceşti ani, ne-au împărtăşit din experienţa lor impresionantă din domeniu, ne-au călăuzit în activitatea deloc uşoară pe care cu toţii o desfăşurăm. Avem confirmări numeroase, lucrări ştiinţifice importante şi un suport moral extraordinar!
Aşadar, între 29 şi 30 septembrie, la Staţia de Epurare a apelor uzate Stan Vidrighin Timişoara, într-un spaţiu expoziţional inedit, într-o incintă ultramodernă, vă invităm să vă faceţi cunoscuţi, să vă promovaţi produsele şi serviciile, să vă prezentaţi lucrările ştiinţifice sau prezentările, într-un cuvânt să fiţi creatorii unui eveniment cu care să ne mândrim împreună!
Vom discuta numeroase teme în contextul schimbărilor legislaţiei europene din domeniu, de la necesitatea alinierii rapide la trendul internaţional, pregătirea profesională în meseriile de mediu cu ajutorul modelelor practice, la provocările apărute în contextul amplu al licitaţiilor europene.
Eco-Impuls 2016 este un forum de discuţii ştiinţifice susţinute de specialişti din domeniul apei, din România şi Germania. La ediţia cu numărul cinci, şi-au anunţat deja participarea peste 20 de lectori germani din zona serviciilor publice muncheneze.
Conferinţa internaţională este organizată de Fundaţia româno-germană Aquademica, Aquatim SA, Asociaţia Română a Apei – Comitetul Teritorial Vest şi Universitatea Politehnica Timişoara.
Conferinţa are şi un site dedicat, www.eco-impuls.ro, pe care îl pot accesa toţi cei interesaţi de program, tematici, lectori şi numeroase alte detalii.
Tot în cadrul Eco-Impuls 2016, în 30 septembrie, la Staţia de Tratare a Apei Bega, se va desfăşura un workshop pe tema “Resurse de apă pentru potabilzare. Poluanți prioritari (emergenți)- detecție, monitorizare, eliminare eficientă”.
Se vor analiza şi discuta procese convenționale respective procese avansate de tratare a surselor de apă pentru potabilizare, cu prezentarea fluxului tehnologic la scară industrială și la scară pilot, ulterior invitaţii urmând să facă o vizită la Stația de Epurare a apelor uzate Timișoara.
Anul trecut, în premieră la Eco- Impuls, s-a desfăşurat Concursul Profesional “Stan Vidrighin”, dedicat instalatorilor. Anul acesta, concursul este deja tradiţie! Reprezentanţi ai operatorilor din toată ţara şi-au anunţat participarea şi sunt nerăbdători să-şi arate priceperea.
În prima zi, 29 septembrie, vor avea loc primirea concurenților respectiv şedința tehnică de pregătire a concursului: protecția muncii, demonstrații practice, iar în 30 septembrie, între orele 10,30 – 12,30 desfășurarea concursului urmată de festivitatea de premiere.
Concursul Profesional “Stan Vidrighin”
Echipa de instalatori va efectua un branşament nou într-o conductă aflată sub presiune. Piesele și echipamentele necesare vor fi puse la dispoziţia participanţilor de către organizatori. Echipele concurente vor trebui să monteze colierul de branşare, să efectueze găurirea conductei sub presiune cu ajutorul echipamentului special (pus la dispoziţie de organizatori), să monteze robinetul de concesie, piesa de legătură, ţeava , robinetul. Fiecare branşament trebuie executat respecând protecţia muncii şi să fie etanş.
Premiul cel mare este, bineînțeles, ținta tuturor participanților, la orice competiție. Însă, trebuie luate în considerare şi celelalte beneficii, deloc de neglijat: perfecţionarea cunoştinţelor de specialitate, aptitudinilor şi deprinderilor specifice meseriei, necesare în activitatea de instalatori pe reţelele de apă, evaluarea nivelului de pregătire, a capacităţii de intervenţie a echipelor din cadrul operatorilor regionali de alimentare cu apă şi de canalizare, popularizarea în rândul cetăţenilor a unor aspecte din activităţile desfăşurate de serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare privind intervenţiile pentru efectuarea branşamentelor noi, reabilitări şi reparaţii, reducerea pierderilor şi eficientizarea operării companiilor specializate din tară şi străinătate, extinderea şi îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare dintre echipe similare, ale companiilor de apă din ţară şi străinătate.
Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia Aquademica, Asociaţia Română a Apei, Aquatim, Universitatea Politehnica din Timişoara. Concursul este susţinut de firmele Hawle și HTI.
Aşadar, ediţia cu numărul cinci a Conferinţei Internaţionale Eco-Impuls se anunţă a fi inedită şi incitantă! Sperăm să fiţi alături de noi, mulţi şi entuziaşti!