Asociaţia Generală a Inginerilor din România, Sucursala Timiş, a programat să-l omagieze, într-un mod special, pe ing. Stan Vidrighin cu ocazia Zilei Inginerului – 2016, sărbătorită, an de an, pe 14 septembrie. Sala festivă a Rectoratului Universităţii Politehnica Timişoara a fost, ca atare, locul în care şi-au dat întâlnire oficialităţi, profesori, ingineri, studenţi, reprezentanţi ai societăţilor care se bucură de amprenta tehnică a lui Vidrighin, sosiţi, cu toţii, pentru a vorbi despre acest veritabil om providenţial. Au fost prezentate realizările sale în diferite domenii de activitate legate de Municipiul Timişoara: în Primărie, înainte şi după alegerea sa ca primar al Timişoarei, ca membru fondator al Şcolii Politehnice din Timişoara şi contribuţia sa la proiectele de alimentare cu apă şi canalizare ale Timişoarei.

Stan Vidrighin s-a născut în anul 1876 la Răşinari, a fost inginer, primar al Timişoarei între 1 septembrie 1919 – 30 aprilie 1921 respectiv 3 ianuarie 1922 – 31 august 1922.  A mai fost senator, director general la Poşta Română, CFR, fabrica de vagoane „Astra”, fiind o personalitate reprezentativă a României.

Stan Vidrighin a fost numit, în anul 1902, inginer la Serviciul Tehnic al Primăriei Timişoara, în urma câştigării unui concurs pentru proiectul de canalizare al oraşului. Doi ani mai târziu, a ajuns inginer-şef al aceluiaşi serviciu, poziţie din care a demarat pregătirea proiectului general de canalizare a apelor uzate şi meteorice, precum şi cel de alimentare cu apă al Timişoarei. După un stagiu de pregătire, efectuat în Germania şi Anglia, a întocmit proiectele de alimentare cu apă şi canalizare ale Timişoarei, implicându-se direct în realizarea lor.

Manifestarea, organizată de AGIR – Sucursala Timiş, în cinstea acestei personalităţi, a fost girată de rectorul UPT, Viorel Şerban, prorectorul Marius Oteşteanu, directorul general al Aquatim SA, Ilie Vlaicu, consilierul primarului Nicolae Robu, Cătălin Iapă, preşedintele AGIR, Tiberiu- Dimitrie Babeu, Viorica Bălan şi mulţi alţii

În cuvântul de salut, adresat numeroasei asistenţe, rectorul UPT a precizat că universitatea pe care o reprezintă se identifică întru totul cu ceea ce înseamnă profesia de inginer, păstrând, de pe vremea lui Vidrighin, menirea, gândirea, concret specializările, adaptate, evident, noului, contemporanului. În egală măsură, rectorul Viorel Şerban şi-a exprimat uimirea că, în prezent, doar 20% din totalul absolvenţilor de facultate sunt ingineri, ceea ce demonstrează că actuala criză de specialişti în domeniu este una reală, din păcate. Antiteza este una ironică: bătălia susţinută a lui Vidrighin pentru înfiinţarea unei şcoli politehnice a făcut istorie, prezentul descurajează domeniul…

La rându-i, preşedintele AGIR Timiş a accentuat semnificaţia zilei de 14 septembrie 1895, dată la care a fost inaugurat podul peste Dunăare, marca Anghel Saligny, moment ce consfinţeşte, de fapt, importanţa profesiei de inginer.

Consilierul primarului Nicolae Robu, Cătălin Iapă, a invocat perspectiva administrativă a carierei lui Stan Vidrighin şi misiunea sa nobilă de a statua spiritul Timişoarei.

Reprezentantul Aquatim SA, Cristina Borca, a prezentat imagini document şi jurnalul lui Stan Vidrighin, insistând pe importanţa profesionalismului şi a perfecţionării continue.

Ziua Inginerului a fost un bun prilej de-a pune punctul pe I şi de-a insista pe nevoia de păstrare a tot ce a fost bun odată, îndeosebi atunci când vorbim despre excelenţă!