Recent, operatorul de apă și canalizare din Valea Jiului, Apa Serv, a lansat o campanie de conştientizare a populaţiei privitoare la poluarea canalizării, intitulată sugestiv Canalizarea NU este coşul tău de gunoi!.
Mai toți operatorii de apă din România „colectează” lunar chiar și zeci de tone de deșeuri la stațiile de epurare și din intervențiile la rețeaua de canalizare. Pentru o companie de apă, cheltuielile cu mentenanța rețelei de canalizare nu sunt de neglijat. Dacă punem la socoteală și faptul că pentru tehnologiile de la stațiile de epurare și tronsoanele noi de canalizare introduse, companiile de apă au făcut investiții serioase, obligatorii prin reglementările de mediu adoptate de România după aderarea la Uniunea Europeană, se înțelege ușor îngrijorarea și nemulțumirea acestora, când văd că „războiul” cu gunoaiele din canalizare se întețește. Nemulțumiți sunt și cetățenii orașelor, mari sau mici, care se văd nevoiți să cheme tot mai des compania de apă să desfunde racordurile înfundate, din cauza cărora li se inundă casele sau subsolurile.
Reprezentanții Apa Serv au declarat că în primul semestru al anului 2016 au avut 738 de lucrări de intervenții la canalizare, dintre care 678 s-au făcut pentru desfundarea şi curăţarea acesteia. Concluzia lor a fost una simplă: este necesară conştientizarea cetăţenilor pentru folosirea responsabilă a sistemului de canalizare.
Semnalul de alarmă tras de Aqua Serv este unul special deoarece implicarea reprezentanților companiei este deosebită. Pe lângă clasicele mijloace de informare – broșuri, publicitate, reprezentanții Aqua Serv au ales și o metodă mai personală de abordare. Managementul societății și angajați din departamentele de producție și relații clienți au ieșit pe stradă, să stea de vorbă cu oamenii spunându-le concret ce nu trebuie să arunce în toaletă și răspunzând întrebărilor legate de serviciile și proiectele companiei. Timp de o lună, angajaţii Apa Serv au fost prezenţi în toate localităţile Văii Jiului, în şcoli, licee, instituţii, pe stradă sau în parcuri, încercând să atragă cât mai mulți oameni în acest demers pentru o canalizare mai curată și un oraș mai civilizat.
Campania a demarat cu o vizită a jurnaliștilor locali la Staţia de Epurare Dănuţoni, de pe raza localității Aninoasa. Cei prezenți au avut ocazia să vadă cum arată apa din canalizare înainte și după epurare și „surprizele” care ajung în stația de epurare aduse de canalizarea orașului: scutece, articole de igienă personală, șervețele umede, tricouri și haine vechi, ambalaje din carton, uleiuri, flacoane din plastic, lenjerie intimă sau chiar substanțe chimice.