Nu doar vara poate fi definită drept un anotimp surprinzător, prin varietatea fenomenelor create de natură, ci şi iarna, fără doar şi poate! Drept dovadă, în Siberia, un fenomen straniu și fascinant face senzaţie.  Mai precis, în Golful Obi, din nord-vestul Siberiei, o porțiune impresionantă de plajă, de aproape 20 de kilometric, a fost acoperită de bulgări de zăpadă, perfect modelați! De vină sunt mai multe fenomene naturale care au acționat în același timp.

Atunci cand nivelul apei a crescut, a venit în contact cu gerul. Plaja a început să fie acoperită cu gheaţă. La un moment dat, apa a început să se retragă încet, iar gheaţa a rămas. Bucăţile s-au rostogolit odată cu nisipul ud şi s-au transformat în minunatele mingi de diferite dimensiuni.

bulgari-2

Potrivit BBC, cei mai mulți dintre nenumărații bulgări de zăpadă și gheață sunt mici cât o minge de tenis, dar există şi destui care au chiar un metru în diametru. Oamenii locului susţin că bulgării s-au format cu ajutorul forțelor naturii care au acționat concomitent: mici bucăți de gheață au fost rotunjite de apa mării și de vânt.

Localnicii din Nyda, orăşel aflat aproape de Cercul Polar, spun că fenomenul e o premieră şi pentru ei. Declaraţia unei localnice este edificatoare: ”E ca și cum cineva ar fi deșertat aici un sac plin cu mingi. E uimitor. Sunt de dimensiuni diferite. Unele sunt ca niște mingi de tenis, altele ca niște mingi de volei. Nu am mai văzut așa ceva până acum”, susţine Ecaterina Chernici.

bulgari-3

Fenomenul a atras atenţia mass-media internaţionale, devenind vedeta buletinelor de ştiri!