Barajele, aceste minuni arhitecturale, gândite de super oameni, am putea spune, sunt menite să exploateze geografia locului pentru construirea de hidrocentrale, deci să alimenteze cu energie oraşe, regiuni, fiind, în paralel, o stavilă serioasă împotriva naturii, dacă aceasta devine neprietenoasă. Mai există şi varianta barajelor din cauze naturale, imaginea lor fiind una specială, de o frumuseţe rară.

Conform standardelor internaţionale, barajele mari sunt cele mai înalte de 15 metri, iar barajele foarte mari au peste 150 metri înălţime. Potrivit arheologului Schnitter-Reinhardt, cel mai vechi baraj cunoscut a fost construit în Peninsula Arabică, în apropiere de Jawa, în actuala Iordanie, la circa 100 km nord-est de capitala Amman, la sfârşitul mileniului IV î.Hr.

Campion la înălţime, cu 305 metri, este barajul Jinping I din China. Situat în provincia Sichuan, Jinping I a fost inaugurat în 2014. Până atunci, cel mai înalt baraj din lume, de 300 de metri, a fost barajul Nurek din Tadjikistan, conform „Guinnes Book of Record”.

Al treilea baraj, ca înălţime, din lume este barajul Xiaowan din China, cu 292 de metri. Acesta este situat pe cursul fluviului Yangtze şi a fost dat în folosinţă în 2006. China deţine, deci, supremaţia construcţiilor gigant, de acest fel. În 2013, a fost inaugurat şi barajul Xiluodu Xilodu, cu o înălţime de 285.5 metri.

Nici Elveţia nu se lasă mai prejos, astfel că barajul Grande Dixence, din cantonul Valais, de 285 de metri, se situează pe un onorabil loc patru. Urmează Georgia, cu Britannica Inguri, acesta având o înălţime de 271 de metri. De o importanţă vitală pentru Georgia, acesta asigură alimentarea unei bune părţi a ţării.

Dintr-o altă perspectivă, aceea a volumului rezervorului, clasamentul ar arăta astfel: barajul Kariba din Zimbabwe (180,6 kilometri cubi), Bratsk din Rusia (169 de kilometri cubi) şi Aswan din Egipt (157 de kilometri cubi).

Ca o curiozitate, mici baraje artificiale au fost construite încă din epoca preistorică, pentru rezerve de apă potabilă, irigaţii sau piscicultură primitivă. În Istoriile sale, şi Herodot vorbeşte despre un baraj din Egipt, construit la porunca faraonului Menes, fondatorul primei dinastii, pentru alimentarea cu apă a oraşului Memphis.