La sfârșitul lunii mai a fost semnat, la Petroșani, contractul de finanțare pentru cel mai mare proiect pe fonduri europene din Valea Jiului și, totodată, primul proiect major finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) în perioada de programare 2014 – 2020.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, valoarea proiectului este de 90 milioane de Euro și presupune reabilitarea a 69,6 km rețea de apă potabilă și 47,4 km canalizare, extinderea a 8 km rețea de apă potabilă, construirea a două stații de tratare, precum și alte operațiuni necesare tratării apei. De rezultatele lui vor beneficia 117.365 locuitori din Valea Jiului.

Printre cele 10 proiecte de investiții mari în sectorul apei, cu finanțare din POIM, care vor fi semnate anul acesta se numără și cel pregătit de compania Aquatim. Din cei 180 milioane de euro solicitaţi de Aquatim, circa 42 milioane de euro urmează să fie alocaţi pentru lucrări de infrastructură de mediu în municipiul Timişoara, prioritare fiind investițiile pentru localități mai mici, cu între 2.000 și 10.000 de locuitori.

POIM finanţează activităţi din patru sectoare: infrastructura de transport, protecţia mediului, managementul riscurilor şi adaptarea la schimbările climatice, energie şi eficienţă energetică, contribuind la Strategia Uniunii pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Programul beneficiază de o alocare financiară de circa 11,8 miliarde de Euro, din care 6,94 miliare sunt din Fondul de Coeziune, după cum este precizat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.