Dacă zburați spre Londra dinspre est, ținta fiind aeroportul Stansed, aveți toate șansele să vedeți, spre sfârșitul călătoriei, un caroiaj de mici puncte albe frumos aliniate pe „pânza” albastră a Mării Nordului. Acesta este London Array, cel mai mare parc eolian marin din lume.

Amplasat la gura Marelui Estuar al Tamisei, la 20 km de coasta comitatului Kent, în sud-estul Marii Britanii, London Array are 175 turbine cu o capacitate de 630 MW, care pot asigura energia electrică pentru 500.000 de gospodării.

Centralele eoliene, numite și parcuri sau ferme eoliene folosesc energia vântului pentru a produce electricitate. Deși mai dificil de construit și întreținut, fermele eoliene marine au câteva atuuri față de cele de pe uscat: vânturile puternice din largul mării și impactul minim asupra comunităților și ecosistemelor învecinate.

Ansamblul London Array este unul impresionant, ocupând o suprafață de dimensiunea orașului Bristol. Cu 30 metri de structură îngropată sub fundul mării, încă 20 metri în apă și 80 metri vizibili deasupra apei, înălțimea unei turbine o depășește pe cea a a celebrei roți „London Eye”. Elicele au 3 palete, a câte 58 de metri fiecare.

„Recolta” de vânt este una bogată în lunile de iarnă, iar în decembrie 2015, London Array a stabilit un record de producție a energiei electrice curate: 369.000 MWh pe lună. Jonathan Duffy, director general al London Array a declarat că, prin acest record, s-a evitat generarea a circa 1.075.000 tone de dioxid de carbon, care s-ar fi degajat în atmosferă în urma producerii aceleiași cantități de energie electrică, prin metode convenționale.

Construcția a fost dată în exploatare în anul 2013, după 10 ani de pregătire și execuție a lucrării. În momentele de vârf ale proiectului, la acesta lucrau 60 de vase și 1.000 de oameni. Acum, circa 60 de lucrători se ocupă zilnic de mentenanța parcului, în schimburi a câte 12 ore. London Array este deținut de un consorțiu de 3 mari companii din domeniul energiei regenerabile E.ON, DONG Energy și Masdar, în asociere cu La Caisse, investitor strategic de pe piața financiară canadiană și nord americană.

Foto: London Array