Fundația Aquademica și Asociația Urban Survey au organizat o serie de trei focus-grupuri orientate pe conceptul și perspectivele de dezvoltare ale proiectului Aquapic – centru experimental pentru copii.

Un proiect Urbaniada, cu sprijinul ING Bank, centrul Aquapic va fi amenajat în aer liber, în incinta fostei Uzine de Apă Industrială a Timișoarei, din apropierea Râului Bega. Centrul va oferi copiilor, dornici să învețe cât mai multe despre apă și mediu, activități tematice, bazate pe joc și experiment.

Focus grupul este o formă de cercetare calitativă, în care un grup de persoane este întrebat despre percepțiile, opiniile, părerile și atitudinile lor referitoare la un produs, serviciu, concept, o idee etc. Metoda este folosită atât în științele sociale, cât și în domeniul planificării urbane.

Cele trei grupuri participante la sesiunile focus grup Aquapic au fost părinți cu copii cu vârste între 5 și 12 ani, cadre didactice din învâțămîntul primar și corp profesional din domeniul apei. Întâlnirile au avut loc la fosta Uzină de Apă Industrială de pe strada Mistral, din cartierul Crișan, locul unde se amenajează centrul Aquapic, și au început prin prezentarea parcului și a clădirii vechii uzine, participanții primind explicații despre ce urmează să se amenajeze în fiecare zonă.

Echipa de proiect, de vorbă cu viitorii beneficiari ai centrului

Opiniile formulate de participanți au furnizat echipei de proiect informații utile și relevante despre conținutul ofertei educaționale, programul de funcționare, organizarea vizitelor de grup, surse de autofinanțare etc.

În ce privește colaborarea cu mediul universitar, s-au conturat mai multe direcții, cum ar fi implicarea studenților pe perioada practicii de vară, în activități de implementare a proiectului: realizarea de instalații-joc, design, proiectare-amenajare și participarea acestora ca voluntari în perioada de post-implementare a proiectului, pentru a lucra direct cu copiii, ca și coordonatori sau ghizi. În acest sens, s-au stabilit relații concrete de colaborare cu facultățile de la Universitatea Politehnica Timișoara și de la Universitatea de Vest, de la profilurile construcții-hidrotehnică, chimie industriala și ingineria mediului, chimie-biologie, arte și design, arhitectură.

Urbaniada este un concurs de proiecte ce au ca obiectiv principal ȋmbunătățirea calității vieții ȋn spațiul urban. Miza Urbaniadei este identificarea problemelor specifice spațiului urban românesc și soluționarea punctuală a acestora, prin proiecte concrete și prin ȋncurajarea dialogului ȋntre profesioniști și instituții publice, precum și a parteneriatului ȋntre organizații neguvernamentale, arhitecți și urbaniști. Urbaniada este un proiect ING Bank.