În 29 iunie, 81 de milioane de oameni din cele 14 țări dunărene au fost invitați să participe activ la manifestările organizate cu ocazia zilei marelui fluviu al Europei. A 14-a ediție a Zilei Internaționale a Dunării s-a desfășurat sub sloganul „Să fim activi pentru o Dunăre mai curată!”, inspirat de Declarația Dunării din 2016, prin care protecția și siguranța bazinului Dunării din punct de vedere al mediului, devine o prioritate pentru țările din regiune.

De Ziua Dunării este sărbătorit fluviul și toți afluenții săi, pentru rolul esențial ce-l joacă în viețile oamenilor – alimentare cu apă potabilă, cale de transport, sursă de hrană, energie și recreere. Ziua Dunării a devenit cel mai mare festival din lume dedicat unui râu, celebrând prin numeroasele acțiuni organizate de-a lungul cursului său, diversitatea culturală, dar și solidaritatea dintre popoarele care „împart” acceași apă, a Dunării.

Marcarea Zilei Internaționale a Dunării a fost instituită după semnarea, la Sofia, în 29 iunie 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Al doilea fluviu ca lungime din Europa, Dunărea trece prin Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia. Din Munții Pădurea Neagră, din Germania și până în Deltă, Dunărea parcurge 2.845 km.

 

Foto: Dunărea, la cazane, Wikimedia