Lucrarea de diplomă a trei studenți de la arte frumoase, din Taipei, atrage atenția, într-un mod inedit, asupra poluării apelor urbane.

Cei trei – Hung Yi-Chen, Guo Yi-hui și Cheng Yu-Ti – , studenți în anii finali la Universitatea de Artă din Taiwan, specializarea comunicare vizuală, au avut ideea de a colecta probe de apă din nu mai puțin de 100 de locuri, din râuri și porturi din Taiwan, probe pe care le-au turnat apoi în rășină poliesterică, în forme de… acadea.

Cele 100 de „acadele” imortalizează gradul de poluare al apei din regiune și, totodată, stilul de viață al locuitorilor. Poluarea pe băț se prezintă într-o gamă cromatică puțin atrăgătoare, de la nuanțe de gri până la gălbui și maroniu, punctată cu bucățele colorate din plastic, hârtie sau alte deșeuri. Poluarea cu plastic este vizibilă în probele luate din râul Tamsui, care trece prin Taipei, iar cea mai murdară apă este cea din portul Keelung, unde un raport de mediu emis de Taiwan International Port Corporation, în anul 2015, arată existența a 140 puncte de deversare a apei uzate din canalizare în zona portului, deja poluat de nave și de deșeuri.

Studenții au fost inspirați de apa închisă la culoare, aproape neagră, a unui canal din spatele universității lor, din cartierul Banqiao, cel mai populat din New Taipei City, la rândul său una din cele mai populate zone urbane din Taiwan. Demersul lor artistic este și unul ecologic, de conștientizare asupra unei realități pe care ne-am obișnuit să nu o mai remarcăm – poluarea marilor orașe și degradarea mediului din jurul nostru. „Sperăm ca lucrările noastre să fie văzute de cât mai mulți oameni și să-i facă pe aceștia să schimbe ceva în stilul lor de viață”, a declarat unul din cei trei studenți.

Setul de 100 de acadele este expus în mai multe puncte din Taiwan, inclusiv la Expoziția Mondială a Tinerilor Designeri 2017, de la Taipei World Trade Centre. Proiectul a fost nominalizat pentru Young Pin Design Award, cea mai importantă distincție națională acordată tinerilor designeri chinezi.