Laboratorul Aquatim de control al calității apei a fost auditat în luna octombrie de către RENAR, organism național de acordare a licențelor, pe diverse standarde. Auditul de supraveghere s-a încheiat cu rezultate foarte bune pentru Aquatim, prin faptul că specialiștii RENAR nu au găsit neconformități și au apreciat pozitiv felul în care se desfășoară activitățile specifice în laborator.

Certificatul de acreditare deținut în prezent de laboratorul Aquatim, conform standardului ISO 17025/2005, este valabil până în anul 2019. Procedura de acordare și menținere a certificatelor se bazează pe verificarea îndeplinirii unor condiții legate de dotările tehnice și de calitatea serviciilor prestate.

Acreditarea este esenţială pentru funcţionarea orientată spre calitate, pentru autorităţile publice și organismele de evaluare a conformităţii, se arată pe site-ul organizației RENAR. Diana Landi, șefa Laboratorului de control al calității apei din Timișoara, este de părere că programele de acest tip, de acreditare, susțin laboratorul în implementarea sistemului de management al calităţii și aduc un plus în ceea ce privește instruirea personalului.

Apa de la robinet, controlată și sigură

Aquatim monitorizează continuu calitatea apei potabile din rețea, începând cu procesul de tratare şi până la robinetele consumatorilor. Zilnic, în laboratorul din Timișoara se fac peste 200 de analize a apei, înainte ca aceasta să ajungă în rețeaua publică de distribuție. Monitorizarea reţelei de distribuţie se face prin prelevarea săptămânală probelor de apă potabilă de la puncte de control, stabilite de comun acord cu Direcţia de Sănătate Publică Timiş. Rezultatele centralizate ale acestui program de monitorizare sunt publicate lunar pe site-ul societăţii, la secţiunea Buletin de analiză a calității apei.

Există și o monitorizare online a rețelei, printr-un sistem de senzori plasați în câteva puncte cheie care transmit automat, în timp real, dispeceratului Aquatim, presiunea și debitul apei din conducte, dar și concentrația clorului, care dă indicii importante despre siguranța apei furnizate consumatorilor.