Campania de donare de sânge organizată la sfârșitul anului trecut, de Aquatim, în colaborare cu Centrul de Transfuzii, a fost una reușită, urmată de numeroase mesaje de la angajații societății, care solicitau repetarea acesteia, pe viitor.
Medicul Cristina Nica, inițiatoarea și „sufletul” acestei acțiuni, a pregătit o nouă campanie de donare la sediul Aquatim, care a avut loc în zilele de 22 și 23 noiembrie. „Sufletul acestei acțiuni sunt donatorii, colegii noștri care au făcut acest gest mare anul trecut și care mi-au reamintit cu fiecare ocazie dorința și disponibilitatea dumnealor de a se implica și pe termen lung, prin repetarea – de ce nu? – cu regularitate a acestei campanii. Funcționează și puterea exemplului, așa că anul acesta am avut mai mulți voluntari decât în anul precedent, precum și mai multe persoane implicate în partea organizatorică”, spune dr. Cristina Nica.
52 de voluntari, toți angajați ai Aquatim, au donat 22 de litri de sânge, care vor fi folosiţi în spitale, acolo unde este nevoie.
Donând sânge, întinzi o mână unui semen care are nevoie de tine, sunt de acord donatorii. Mihai Grozăvescu, aflat la a patra donare de sânge, spune: „Ajut pentru că pot. Ține de spiritul civic, de responsabilitate… Într-un fel, e la fel ca mersul la vot. Este mai simplu să donez așa, în cadrul campaniei organizate de Aquatim, și mă bucur să fac asta împreună cu colegii.”
Donatorii se bucură, pe lângă sentimentul de a fi făcut un lucru bun și cu sens, și de alte beneficii, cum ar fi împrospătarea sângelui, creșterea imunității, un set de analize de sânge și, nu în ultimul rând, recompense valorice, sub forma tichetelor de masă și a reducerilor la abonamentele pentru transportul public.
Donatorii Aquatim s-au simțit bine după donare, fiind supravegheați îndeaproape de medicul Cristina Nica și de personalul specializat al centrului mobil de transfuzii. „Cantitatea recoltată la donare este de aproximativ 400 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, iar ca celularitate în cateva săptămâni. Donarea de sânge este un act umanitar, cu efecte benefice dovedite asupra organismului donatorului. Voluntarii Aquatim se simt cu toții bine și sunt bucuroși că au făcut acest lucru”, a declarat dr. Nica. Medicul recomandă călduros donarea de sânge și susține organizarea periodică a astfel de acțiuni, la Aquatim. „Le reamintesc tuturor că i-au făcut astfel un bine propriului organism. Putem evita apariția unor afecțiuni prin a avea grijă de corpul nostru! Există un aspect pe care îl subliniez mereu, cu precădere atunci când discutăm despre combaterea viciilor: nu vă faceți rău singuri! Decât să tratăm, mai bine să prevenim. Până la urmă, activitatea mea în această firmă are ca deziderat prevenția”, a mai adăugat doamna doctor.
Foto: Feher Kollar Attila