Mediile de specialitate – şi nu cercetătorii britanici! – preocupate de publicarea clasamentelor diverse, privitoare la oraşe, infrastructură, ecologie, dezvoltare, modernism, scot, an de an, pe piaţă, topuri inedite, care contează foarte mult pentru industria turistică, pentru investitori şi, în primul rând, pentru locuitorii campioni ai oraşului pe măsură.
Considerat în mai multe topuri şi ani de-a rândul drept cel mai curat oraş din lume, Calgary este premiant cu coroniţă! Metropola oferă, în primul rând, locuitorilor săi o privelişte excepţională. Oraşul este situat la o altitudine de 1.000 de metri, în apropierea Munţilor Stâncoşi, fiind traversat şi de două râuri. Producerea energiei prin metode ecologice este o preocupare importantă a canadienilor, ceea ce explică imediat condiţiile excelente pe care le au norocoşii locuitori ai oraşului Calgary.
Cât despre topul celor mai eco-friendly oraşe din lume, efectuat de echipa Mercer, Calgary este, din nou, în fruntea clasamentului internaţional. În realizarea acestuia, s-a ţinut cont de numeroşi indicatori, precum accesul la apă si apă potabilă, diminuarea risipei de resurse, calitatea mediului natural, gradul de poluare şi de aglomerare a traficului. Punctajul obţinut de Calgary este de 145,7 puncte.
Pe locul 2 al celor mai eco-friendly oraşe din lume se găseşte Honolulu, Statele Unite ale Americii, cu 145,1 de puncte. La egalitate, pe locul 3, sunt Ottawa si Helsinki, cu 139,9 puncte. Top 10 al celor mai eco orase este completat de Wellington, Minneapolis , Adelaide si Copenhaga, dar si Kobe, Oslo si Stockholm, care se afla la egalitate pe locul 9. Port-au-Prince din Haiti este ultimul clasat, cu un punctaj de doar 27,8 puncte.
“Oraşele clasate în vârful topului îşi optimizează consumul de energie regenerabilă şi generează cel mai scăzut grad de poluare posibil, fonică, în aer, sau apă. Atitudinea unui oraş, cu privire la adoptarea unei dezvoltări durabile, poate avea un impact deosebit asupra standardului de viaţă a locuitorilor săi”, în opinia cercetătorului şef la Mercer, Slagin Parakatil.
Evident că un anumit standard de sustenabilitate este esenţial pentru calitatea vieţii în marile oraşe şi reprezintă un criteriu foarte important în opinia locuitorilor. Astfel, “dacă un standard de viaţă ridicat este luat ca atare în unele oraşe, lipsa acestei atmosfere este cu atât mai vizibilă în oraşe care nu pun accentul pe dezvoltarea durabilă, iar acest sentiment poate duce la resimţirea greutăţilor”, a concluzionat reprezentantul Mercer.