Modernismul contemporan a adus cu sine variaţiuni pe aceeaşi temă – evident, dintr-o puternică perspectivă a prezentului – în orice domeniu, cu succese remarcabile, pe alocuri, dar şi cu eşecuri lamentabile, atunci când a încercat cu toată puterea (şi inutil) să înfrângă clasicul şi farmecu-i certificat.

Acum, de Sărbători, creativitatea s-a extins şi în zona brazilor de Crăciun, astfel că oferta neconvenţională este generoasă şi interesantă. Şi în centrul Timişoarei au apărut exemplare inedite, realizate în peste două mii de ore de muncă!

Aproape 200 de voluntari au muncit serios, pentru a realiza o pădure de brazi ecologici şi n-au muncit degeaba, căci ideea a prins foarte bine la publicul vizitator. Brazii, ce pot fi admiraţi în Piaţa Libertăţii, sunt realizaţi din materiale reciclabile, unii din pungi, alții din neoane sau chiar CD-uri și DVD-uri uzate. Cel mai mare brad are 12 metri și este realizat în întregime din doze de aluminiu.

Un alt brad inedit este făcut din roți de mașină, iar altul este împodobit în întregime cu biciclete vechi, role și diverse ambalaje.

Partea frumoasă  este şi aceea că materialele folosite pentru realizarea brazilor au fost donate de numeroşi timișoreni sau găsite de voluntari.

În lume, prezenţa brazilor originali este la ordinea zilei. Creatorii se întrec, an de an, în modele şi materiale, pentru ca finalitatea să fie una extraordinară.

Spre exemplu, cel mai mic brăduţ de pe planetă este deosebit de greu de decorat, mai ales că măsoară jumătate din lăţimea unui fir de păr. El este realizat din siliciu şi aparţine Laboratorului de Fizică din Marea Britanie.

În Mexico City, se încearcă doborârea unui nou record, al celui mai înalt brad din lume, care va avea 90 de metri, cu opt mai mult decat cel din Rio de Janeiro.

Un alt brad inedit este cel din Centrul Rockerfeller, New York, pentru împodobirea căruia s-au folosit 30.000 de beculeţe colorate!

Cei din Filipine, mai exact din parcul acvatic Manila, nu s-au lăsat şi au decis că original înseamnă să împodobeşti bradul…sub apă. Zeci de scafandri, îmbrăcaţi în Moş Crăciun, au pus globuri în forma unor stele de mare şi s-au declarat mândri de opera lor de artă.