Greoaie doar în privința pronunției, agricultura hidroponică este șansa viitorului, după cum susțin unii, versus moartea gustului originar, în opinia tradiționaliștilor. Greu de dat verdicte categorice, nici nu ne propunem așa ceva. Procedeele utilizate în acest gen de agricultură sunt inedite și merită prezentate. Mai mult decât atât, ea prinde teren, cu avânt impresionant, pentru că rezultatele apar ca-n povești!

Ce este, de fapt, agricultura hidroponică? Activitatea presupune cultivarea alimentelor în vată minerală (și apă), și nu direct în pământ! Cu o vechime de peste 60 de ani, agricultura hidroponică este în ascensiune, mai ales datorită condițiilor meteorologice, acestea având impact direct în creșterea și dezvoltarea numeroaselor legume în conditii optime. În acest tip de procedeu, practic nu mai contează clima, precipitațiile, seceta sau calamitățile. Legumele cresc în spații special amenajate, ferite de…natură. Agricultorii nu se mai îngrijorează, plus că au nevoie de mai puține pesticide, erbicide sau fungicide. Având în vedere că pot controla artificial lungimea zilei și temperatura aerului, fermierii care practică agricultura hidroponică nu mai au nicio constrângere legată de anotimpuri: dacă vor, pot crește roșii în februarie și mazăre în august.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Agricultura hidroponică este una de înaltă tehnologie, în care momentul potrivit din an pentru plantarea semințelor în pământ, adăugarea fertilizatorului etc sunt înlocuite  cu creșterea și hrănirea lor în interior, sub lumini speciale, ce le încurajează dezvoltarea într-un mediu steril care păstrează apa și nutrienții aproape de rădăcinile plantei, având temperatura și umiditatea controlate.

Pentru zonele cu resurse mici de apă, există și varianta aquaponics, definită drept miracol salvator. Acest tip de agricultură poate să producă și pește, pe lângă legume, folosind același sistem, cu doar o zecime din cantitatea de irigații din agricultura obișnuită. Cultura hidroponică a fost folosită și de azteci, dar a fost readusă la viață de profesorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.

Prima fermă comercială ce folosește această tehnologie este funcțională în Egipt și a fost înființată de către un absolvent al Universității din Insulele Virgine. Apa circulă prin bazine pline cu apă și pești tilapia, apoi o parte a apei este filtrată și irigă tăvi uriașe în care cresc legume. Ulterior, apa scursă ajunge la rădăcina măslinilor de la marginea fermei.

Agricultorii vizionari au încercat și insistă încă să dovedească faptul că hidroponica este o variantă viabilă și că de pe o suprafață de 21.500 de metri pătrați, spre exemplu, vor putea recolta, anual, 24 de metri cubi de pește și 34 de metri cubi de legume!

Acest tip de agricultură are, însă, și dezavantaje, spre exemplu folosirea unor resurse energetice suplimentare pentru activitatea agricolă: electricitate pentru funcționarea pompelor, bani pentru întreținerea echipamentelor și hrana peștilor. În plus, cu aquaponics nu se pot cultiva toate legumele pentru că peștii nu produc destul fosfor și potasiu. Pentru tomate și alte fructe, spre exemplu, este nevoie de fertilizatori suplimentari.

Cultura hidroponică nu este nici ieftină. Amplasarea unui singur container costă în jur de 43.000 de dolari.

Ceea ce este important pentru toți cei interesați este faptul că acest tip de agricultură poate fi încercat de către fiecare dintre noi, în condițiile în care dispunem de un spațiu suficient de ….experimentare. Merită încercat, sună foarte bine și fără 43.000 de dolari!