În doar câteva zile, două state europene vor bifa un nou episod de co-suveranitate, în fapt cea mai veche din lume, astfel că Franța va preda peste 3.000 de metri pătrați din teritoriul său Spaniei, fără violență! Peste șase luni, schimbul se va face invers, deci Spania, tot în mod voluntar, va returna acest teritoriu Frantei. Interesant, nu? Evenimentul  se repetă de peste 350 de ani și are o explicație istorică: în anul 1659, timp de trei luni, Spania și Franța au negociat pe teritoriul Insulei  Faisans (Insula Fazanilor), considerat neutru la acea dată, încheierea stării de război în care se găseau cele două țări . Pe Insula Fazanilor a fost semnat Tratatul de la Pirinei, prin care cele două state își împărțeau teritoriile ce statuseră la baza declanșării acelui război, act consfințit si prin nunta regală dintre regele Franței Louis XIV și fiica regelui Spaniei, Philippe IV.

Între localitățile Irún din Spania și Hendaya din Franța, în mijlocul râului Bidasoa care separă cele două orașe de graniță, se găsește acest teritoriu cu un statut foarte special și puțin obișnuit. Cei 5.000 de metri pătrați ai Insulei Fazanilor aparțin 6 luni pe an Spaniei și 6 luni Franței și trec de la una la alta printr-un simplu act administrativ.

Insulița nu este locuită și nici nu poate fi vizitată. Curioșii o contemplă de pe ambele maluri, ambarcațiunile și canotorii trec pe lângă ea, iar pe insulă ajung doar membrii comandamentelor navale din San Sebastian și Bayonne, responsabili de jurisdicția ei în fiecare schimb.

Pe cei 215 metri lungime și 38 lățime, există câteva zeci de arbori, iarbă, stufăriș, pietre și un monolit cu încărcătură simbolică: aici s-a semnat Tratatul de Pace al Pirineilor, la 7 noiembrie 1659, care a pus punct final unui conflict de pe timpul Războiului de Treizeci de Ani.

Partea frumoasă a poveștii este și aceea că, la nunta regală dintre regele Franței Louis XIV și fiica regelui Spaniei, Philippe IV, s-au aflat contele D’Artagnan, care avea să servească de model scriitorului Alexandru Dumas în celebrele sale scrieri, respectiv pictorul Diego Velazquez, însărcinat cu organizarea din partea regelui Spaniei.

Co-suveranitatea Insulei Fazanilor este, așadar, o demonstrație peste timp că istoria se poate face și pașnic, într-o contemporaneitate care nu trebuie decât să consfințească buna înțelegere dintre două, trei sau nenumărate state!