Modelul arab de avans tehnologic și modernism este recunoscut de acum în lumea-ntreagă, la fel și ritmul alert în care se derulează și finalizează proiectele gigant în acea parte de hartă. Qatarul este unul dintre cele mai dezvoltate state ale lumii arabe și n-are de gând să se oprească din drumul spre succes. Are forță financiară de invidiat, are creiere, are proiecte.

Precum pasărea Phoenix, doar că în și prin nisip, Qatarul renaște, an de an, din propria-i inteligență/ ambiție/ perseverență, pentru a demonstra lumii întregi că nimic nu e imposibil. Nici chiar construcția de la zero a unui nou oraș, în plin deșert!

Pe nume Lusail, oraşul viitorului din Qatar se ridică pentru Cupa Mondială din 2022. Se întinde de-a lungul Golfului Persic, pe malul mării, la 15 kilometri nord de capitala Doha, pe o suprafaţă de peste 35 de kilometri pătraţi. Noul oraş va include un stadion, Lusail Iconic Stadium, cu o capacitate de 86.250 de locuri. După Cupa Mondială, stadionul va găzdui alte evenimente sportive şi culturale, au anunţat oficialii.

Lusail va avea absolut tot, de la școală, spital, magazine, blocuri, case, spații de divertisment, faleză, iahturi. Când va fi gata, noua perlă a deșertului va fi formată din patru insule, care vor asigura locuinţe pentru aproximativ 250.000 de oameni. Acestea vor include un centru comercial de lux cu o suprafaţă de 56.000 de metri pătraţi, o lagună, două porturi, numeroase hoteluri şi un cartier întreg pentru distracţii, grădină zoologică, două terenuri de golf şi un parc de distracţii. Centrul comercial are o arhitectură similară canioanelor din deşert, un acoperiş care respinge căldura şi cascade în interior. Centrul e gata de anul trecut. Lusail va dispune de reţele de tramvaie, sistem de taxi pe apă şi tuneluri pietonale subterane. Toate utilităţile, de la sistemul de alimentare cu energie şi până la cel de comunicaţii şi reţeaua de transport vor fi coordonate cu ajutorul computerelor, dintr-un singur centru de comandă. Clădirile și infrastructura de ultimă generație vor face din Lusail City unicul de acest gen.
Costul total al investiţiei este estimat la 45 de miliarde de dolari. Oficialii arabi au dezvăluit câteva imagini cu oraşul care ar putea deveni cel mai „inteligent“ din lume, pe site-ul propriu de prezentare și sunt spectaculoase.

Nu că ar mira pe cineva, dată fiind ștacheta financiară din acea parte de lume, astfel că statul Qatar va cheltui sume exorbitante pentru a asigura confortul tuturor la Mondialul din 2022 și abia așteaptă să facă această demonstrație. Va fi, cu siguranță, una de breaking news!