Administrația Națională de Meteorologie a prezentat, recent, un raport climatologic extrem de complex, care devoalează viitorul României, din perspectivă meteo, în coordonate prea puțin fericite. Nimic surprinzător de altfel, căci simțim cu toții, în ultimii ani, că timpul și anotimpul ne-au devenit niște mari necunoscute, care nu mai au vreo legătură cu definițiile din dex sau meteorologie…

Directorul ANM a declarat, în urma prezentării oficiale a raportului climatologic, faptul că ne îndreptăm spre un viitor “sinistru și ireversibil, cu ani lungi de secetă, zone uriaşe deşertificate, specii de plante şi animale care vor dispărea. Deşertificarea României este o realitate ce se va vedea în câțiva ani. Pe fondul încălzirii globale, prognozele realizate pe termen lung indică o intensificare a valurilor de căldură, precum şi înmulţirea numărului de nopţi tropicale, ca urmare a creşterii temperaturilor generate de gazele cu efect de seră. Am resimțit această stare de fapt verile trecute, perspectivele sunt similare și pentru ce va să vie…

ANM a precizat că, la nivel global, cei mai călduroşi zece ani din istorie au fost „inventariaţi“ în intervalul 1998-2018! Între 2012 şi 2017, temperaturile medii au crescut succesiv de la un an la altul. Această tendinţă va continua, spun climatologii, având consecinţe negative majore asupra omenirii. Practic, potrivit specialiştilor, până în anul 2050 temperatura medie anuală a aerului va creşte în România cu o valoare cuprinsă între 2,5 şi 3,5 grade Celsius, ceea ce înseamnă foarte mult, având în vedere că doar între 1981 şi 2015 creşterea a fost de 0,5 grade Celsius, iar în ultimii 100 de ani creşterea a fost de un grad!

Concret, dacă astăzi, în zilele caniculare, ni se par mari și insuportabile temperaturile de 37 de grade, peste 30 de ani vom fi obligaţi să ne obişnuim cu temperaturi frecvente de 40 de grade Celsius. ANM mai spune că, dacă în prezent, vorbim despre România drept o țară cu un regim pluviometric moderat secetos, este de aşteptat ca în următorii 20-30 de azi acest regim să devină unul secetos extrem.

Nici iernile nu vor face excepție, potrivit ANM, în ceea ce privește temperaturile ridicate, astfel că vor fi în medie cu 3 grade mai călduroase, comparativ cu cele din ultimele trei decenii. Meteorologii spun că, din nefericire, România se va confrunta cu ani întregi de secetă… Dacă în intervalul 1961-2010 s-a înregistrat o secetă pedologică moderată şi puternică, pentru perioada 2021-2050 se anunţă o secetă pedologică extremă şi puternică și o scădere a producției agricole la nivel mondial între 20 și 50% în anul 2050!

ANM a făcut recomandări logice agricultorilor români, în ideea ca aceștia să se gândească foarte serios la crearea de noi soiuri rezistente la temperaturi ridicate. Situaţia va fi mai critică în jurul anului 2100, aici prognozele indicând că România se va confrunta cu fenomenul de deşertificare, care va afecta zone întinse.

În această ecuație meteo extinsă și gri, nu scăpăm nici de fenomene extreme, de genul tornadelor sau vijeliilor, precum cele din vara anului trecut, de la Timișoara.

“Sunt fenomene tip nowcasting, cu anticipaţie de la 3 la 6 ore. Predictibilitatea pe sistemul radar o poţi vedea cu 15-20 minute înainte, în condiţiile în care circulaţia aerului este una foarte rapidă”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu. România lucrează în prezent pe linia situaţiilor de urgenţă la identificarea unor sisteme de alertă prin care populaţia să fie informată la timp despre fenomenele care urmează să se producă.

Ca o concluzie, conștienți fiind, acum – după studii evidente și demonstrații logice – că cel mai mare rău planetei îl facem noi, oamenii, poate că nu e tardiv să ne trezim și s-o apărăm. Nu ne-am face decât datoria…