Apa a fost şi este un subiect pe care numeroşi pictori l-au abordat şi îl abordează în continuare. Însă unul dintre cei care s-a consacrat ca fiind pictorul peisajelor marine este Ivan Konstantinovich Aivazovsky (29 iulie 1817 – 5 mai 1900), rus de origine armeană. Numele de familie al părinţilor săi (armeni săraci) a fost Aivazian, Ivan născându-se în oraşul Feodosiya (Theodosia), din Crimea. Talentul său artistic s-a făcut remarcat din copilărie, când desena pe zidurile oraşului natal cu cărbune, fiindcă nu avea acces la culori. Desenele au fost observate şi admirate chiar de guvernatorul de atunci al Theodosiei, care l-a ajutat financiar să facă şcoala gimnazială şi să se înscrie, mai târziu, la cursurile Academiei de Artă din St. Petersburg, pe care le-a finalizat cu medalie de aur.
Coasta peninsulei Crimeea a fost locul în care a pictat numeroase marine, cât şi peisaje citadine cu oraşele de pe coastă, unde şi-a făcut, cum se spune în jargon, mâna. Apoi, a călătorit în Europa, iar expoziţia sa de la Roma a avut un succes extraordinar. Însuşi Papa Grigore al XVI-lea a achiziţionat una dintre lucrările vedetă ale expoziţiei – „Haosul” –, pe care a expus-o la Vatican, gest care a atras şi mai tare atenţia asupra artei lui Aivazovsky. Liderul Imperiului Otoman de la acea vreme l-a invitat pe Aivazovsky, în 1845, la Constantinopole, oraş pe care l-a vizitat regulat, până în 1890. Mai mult, el a dat curs comenzilor pe care mai marii curţii otomane le-au făcut, pictând câteva zeci de pânze, multe fiind marine şi putând fi admirate astăzi în diferite muzee din Turcia contemporană.
Cu o operă uriaşă, ce numără aproape 6000 de pânze, răspândită prin toată lumea, dar având epicentrul în muzeele Rusiei şi ale fostelor republici ale URSS, Ivan Konstantinovich Aivazovsky a reuşit să surprindă apa în cele mai variate şi tulburătoare ipostaze, de la valuri uriaşe şi terifiante, până la netezimi ca-n palmă, pe care plutesc bărci ori corăbii.
O parte dintre lucrările pictorului pot fi văzute pe WIKIART.