Informațiile sosite, în ultimele zile, pe tema prăbușirii stației spațiale chineze TIANGONG-1, au fost menite să-i liniștească pe… pământeni și să-i asigure că nimeni nu va păți nimic, pentru că bucățile ce o compun se dezintegrează cert până ce vor atinge Terra.

Staţia TIANGONG-1 a fost plasată pe orbită în 2011 şi şi-a încheiat misiunea după cinci ani. Beijingul a anunţat, încă din anul 2016, că a pierdut contactul cu staţia şi că nu îi poate controla traiectoria. China n-a abdicat de la misiunea de a-și recupera „fiica rătăcitoare” prin univers, astfel că, tot în 2016, a trimis pe orbită un alt laborator spaţial, TIANGONG-2, pentru a reuşi să îşi atingă obiectivul: o staţie spaţială echipată complet până în 2022!

Ultima frontieră – spațiul – este capabilă să se autocurețe, simplu și ușor, prin dezintegrarea corpurilor sau a bucăților ce plutesc/zboară, haotic sau nu, peste tot, sus în univers. Pe același principiu, TIANGONG-1 dispare subtil, înainte de a pica pe Pământ, nu oricum însă, ci învăluit într-o splendidă ploaie de stele!

Staţia spaţială a reintrat în atmosferă, luni dimineaţă, ora Chinei 08.16 (ora României, 03.16), deasupra Pacificului de Sud. Autorităţile chineze au declarat în permanență că este puţin probabil ca modulul spaţial de aproximativ opt tone să provoace daune atunci când se va prăbuşi pe Terra, iar dezintegrarea sa în atmosferă va oferi un spectacol „splendid”, asemănător cu o ploaie de meteoriţi.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a explicat că vremea mai pașnică din spaţiu a determinat încetinirea cu care coboară fragmentele staţiei dezafactate, deoarece fluxul de particule solare nu a crescut densitatea atmosferei superioare, aşa cum era de aşteptat. Căldura şi fricţiunea determină arderea structurii principale, chiar și explozia,  deci dezintegrarea la o altitudine de aproximativ 80 de kilometri. Cele mai multe fragmente s-au disipat în aer, iar o cantitate mică de resturi va cădea relativ încet, înainte de a ateriza, peste sute de kilometri pătraţi, cel mai probabil în ocean, care acoperă mai mult de 70% din suprafaţa Pământului, asigură oficialii chinezi și nu numai.

„Nu este cazul ca oamenii să îşi facă griji, astfel de nave spaţiale nu se prăbuşesc pe Pământ, înfricoşător, ca în filmele SF, ci se transformă într-o splendidă ploaie de meteoriţi şi se împrăştie pe cerul înstelat în timp ce se îndreaptă spre Pământ!”,  a declarat un inginer al China Office Manned Space Engineering (CMSEO).

Ploaia de stele artificiale, via China, oferă, așadar, într-o perioadă specială pentru unii dintre noi, un spectacol minunat! Așa cum este, de altfel, și universul ce ni se dezvăluie în fața ochilor, și asta nu doar în zile cu cer senin!