Fiind punctul central al mesei de Paști, ouăle merită o intensă desfășurare de forțe din partea gospodinelor, an de an, și asta și primesc, de altfel cu plăcere și dedicare. Deși tradiția și religia recomandă ouă roșii, nimeni nu interzice fantezia sau originalitatea, dacă slujesc unui scop nobil. Familia, rudele, prietenii și vecinii pot fi impresionați cu excepții de la regula nescrisă a Sărbătorii de Paști! Idei sunt întotdeauna, rezultatele impresionează, fără doar și poate.

O idee care se înscrie tot în tradiționalism, folosită în multe case de români, vizează vopsirea ouălor cu…orez! Este ușor și distractiv, pot participa toți membrii familiei, chiar este recomandabil.

Avem nevoie de recipiente de plastic (cu capac), chiar și pahare de iaurt, vopsea de ouă obișnuită și 3-4 linguri de orez pentru fiecare culoare. Atât!

Se fierb ouăle cu sare, se lasă la răcit. În fiecare recipient, se pun cele 3-4 linguri de orez, apoi se adaugă câteva picături de vopsea. Nu trebuie multă vopsea, aici e secretul, doar câteva picături, astfel încât orezul să absoarbă colorantul în întregime.

Următoarea mișcare este evidentă: se pune oul în recipient, se închide capacul, se agită ușor paharul, până când oul a fost întors pe toate părțile și s-a colorat uniform. Se scoate din recipient, se lasă până s-a răcit complet și se continua operațiunea cu “arsenalul” rămas. Dacă vrem ouă cu orez lucioase, nicio problemă: după vopsire și uscare, se ung cu ulei.

Efectul este garantat, o spun cei care le-au admirat și ulterior mâncat!

O altă variantă demnă de ținut minte este cea în care ouăle sunt strălucitoare ca-n revistele de specialitate. Avem nevoie de lipici, sclipici praf, hârtie și pensulă.

Deasupra unei hârtii așezate pe masă, se toarnă sclipici peste suprafata oului, pe care, anterior, s-a pus lipici. Pulberea strălucitoare va rămâne lipită pe ou. Dacă n-aveți pensulă, pentru a imprastia lipiciul, se poate folosi fără probleme vârful degetului arătător. Operațiunea se repetă și pentru restul suprafeței oului, turnând deasupra sclipiciul de culori diferite. Rezultă astfel niște dungi strălucitoare de culori diferite și, implicit, ouă de Paști originale.

Până la urmă, cu idei sau fără, cu orez, lipici sau sclipici, noi ne-am oferit doar să vă așezăm un zâmbet pe față. Paștele este despre cu totul altceva, dincolo de panerul cu ouă vopsite, și știm cu toții asta! Să-l sărbătorim în pace, bucurie, lumină!