Garip Ay este un artist turc în ebru, adică în arta de a picta apa. Renumele său este impresionant pentru că și operele sale artistice sunt pe măsură. Modelele colorate se formează prin stropirea și perierea pigmenților coloranți pe o tavă cu apă uleioasă și apoi prin transferul acestora pe hârtie. Rezultatele sunt unice, de poveste!

Garip Ay s-a născut lângă Siirt, în regiunea sud-estică a Turciei, cunoscută și sub numele de nordul Kurdistanului. În pofida unei copilării dificile, a avut șansa de a studia la un liceu de arte plastice, după care a plecat la Istanbul, absolvind în cele din urmă Universitatea Mimar Sinan cu o diplomă în artele tradiționale turcești. De atunci, a lucrat ca artist și pictor, impresionând prin talent și creativitate.

Ebru este o veche tradiție artistică, originară din Asia Centrală. Cuvântul „ebru” este legat de cuvântul persan „nor”. În Iran, este uneori denumită „hârtie nor și vânt”. În general, ebru este procesul de aplicare a pigmenților naturali pe suprafața apei și apoi, manipulând acești pigmenți, se formează  modele sau imagini de genul desenelor pe care un barista le-ar putea face pe un cappuccino, de exemplu!

Imediat după absolvirea universității – în 2008 – Garip Ay și-a dedicat viața exclusiv tehnicii ebru.

“Să fiu sincer, îmi place să pictez, mai mult decât orice, dar, cu timpul, am ajuns să apreciez potențialul extraordinar de exprimare pe care îl are ebru, de fapt am fost mereu fascinat de calitatea sa magică. Încă mi se pare ceva miraculos!”, declara Garip Ay, într-un interviu.

Originalul artist se autodefinește la fel: promotor al „impresionismului cu flux turbulent”. În privința piesei preferate, Garip Ay o numește pe cea a lui Albrecht Dürer, „Wing of a Roller Blue”, pe care a pictat-o pe fundal ebru.

O experiență memorabilă pentru artistul turc este cea din India, unde a realizat un proiect cu Cirque du Soleil. A fost, în fapt, un spectacol muzical, în care Garip a proiectat  imaginile realizate pe apă prin intermediul unui ecran susținut de baloane, iar după terminarea picturii ecranul a căzut și dansatorii au intrat în scenă. Efectul a fost maxim, pentru că Garip a purtat un costum personalizat cu scene din 1001 de nopți, precum un veritabil sultan.

Artistul turc bifează frecvent premiere, combinând, spre exemplu, arta ebru cu… Vincent van Gogh.

 

“În ciuda diferențelor culturale și tehnice, m-am gândit întotdeauna că modul de vopsire al lui Van Gogh se potrivește perfect cu modul în care văd potențialul lui Ebru. Amândoi – acest maestru și această tehnică – împărtășesc un fel de magie similară”, declară Garip Ay.

A mai pictat personaje din seria Netflix, Narcos, Stranger Things și The Crown.