Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni este un loc fascinant prin tot ceea ce reprezintă, simbolizează și oferă locuitorilor zonei, dar și vizitatorilor din lumea largă. Muzeul are în patrimoniu peste 750 de exponate inedite, dintre care multe pot fi considerate de excepție.

Una dintre sălile captivante pentru cei care îi trec pragul deține exponate care au aparținut primului muzeu din Fălticeni, ce datează tocmai din 1914. Pe atunci, instituția, înființată de către profesorul emerit Vasile Ciurea, era a doua din țară ca importanță. Acum, în Muzeul Apelor din Fălticeni, poate fi admirat aproape integral patrimoniul sectiilor vechiului muzeu – arheologie, istorie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatică și fotografie.

Cel care atrage, de departe, toate privirile este globul geografic cu relieful scoarței terestre! Este unic în Europa, prin faptul că înfățișează, pentru prima dată, alături de relieful uscat, si configurația reliefului subacvatic.

Exponatul a fost executat cu măiestrie extraordinară si precizie de chirurg, de-a lungul a cinci ani si jumătate, de către profesorul Neculai Isaic din comuna Vadu Moldovei. De aceea, piesei i se spune Globul Isaic!

Donat muzeului în anul 1986, globul este fascinant. Alături de globul pământesc cu diametrul de 160 de centimetri se află şi un glob lunar realizat tot de profesorul Neculai Isaic, după o concepţie proprie şi cu ajutorul unor hărţi editate de Societatea Naţională de Geografie din Statele Unite ale Americii.

Conform profesorului Isaic, printre cei care au confirmat unicitatea acestui exponat din Muzeul Apelor se numără cosmonautul Dumitru Prunariu, fostul ministru al culturii Răzvan Teodorescu, dar și geologul, speologul, geograful  Marcian David Bleahu, cel care a vizitat muzeul împreună cu mai mulţi geologi din Franţa și Marea Britanie.

Globul de la Fălticeni are şi doi fraţi mai mici, unul cu diametrul de 1,2 metri, pe care profesorul Neculai Isaic l-a donat Muzeului “Grigore Antipa” din Bucureşti, dar care, ulterior, a fost scos din circuitul muzeal. La domiciliul din Vadu Moldovei, profesorul mai are un glob mai mic, cu diametrul de 70 de centimetri, cu sistem de rotire.

Globul Isaic a trecut, timp de mai bine de o lună de zile, printr-o restaurare majoră: profesorul de geografie Neculai Isaic a recolorat continentele, a scos în evidenţă unele forme de relief, a făcut mici corecturi unde a fost cazul, a folosit culori mai vii, care sunt folosite în atlasele geografice, pentru a scoate în evidenţă mai bine relieful. Vopselele folosite au fost pe bază de ulei, cu rezistenţă mare în timp. În prezent, după lucrările de restaurare, pe globul de la Muzeul Apelor se pot vedea Marea Barieră de Corali, cel mai mare sistem de recif de corali din lume cuprinzând aproximativ 3.000 de recifuri și 300 de insule, vulcanii activi care sunt marcaţi cu roşu, respectiv peninsula Kamceatka, cu aproape toate vârfurile vulcanilor activi.