China are o problemă majoră cu gestionarea apelor, mai ales în cazul inundațiilor, și se manifestă acut în toate zonele urbane din imensa țară. Mai mult de jumătate din orașele Chinei sunt considerate a fi în criză de apă. Dacă aceste provocări rămân nerezolvate, acestea ar putea avea implicații economice și de securitate semnificative. Cum vorbim, însă, despre chinezi…soluții există. Întotdeauna!
Guvernul chinez a decis să lanseze o inițiativă inedită, numită “Orașe burete”, care oferă o soluție flexibilă pentru toate orașele țării, fie că au fie că nu au probleme cu apa. Ideea ingenioasă se bazează pe un principiu simplu: orașele burete vor capta apa de ploaie pentru a restabili echilibrul și pentru a-i scăpa pe localnici de o mare apăsare, prin restabilirea echilibrului natural. Fiind între aceste extreme – inundații versus lipsă serioasă de apă – China avea nevoie de această provocare majoră din domeniul proiectelor inginerești.
Chinezii nu se tem să asume realist efectul schimbărilor climatice din ultimii ani, prin căutarea de metode noi care să atenueze din efectul devastator al acestora. Adoptarea pe scară largă a tehnicilor de captare a apelor pluviale este văzută ca o modalitate de a atenua seceta, dar și inundațiile.
În urmă cu câțiva ani, președintele chinez a oferit un nou mod de a se gândi la inundații și secetă. La Conferința privind Urbanizarea, în 2013, el a anunțat că orașele ar trebui să acționeze „ca niște bureți”. Practic, atunci, Xi Jinping a patentat un nou termen și un concept inovativ.
Așa-numitul „oraș burete” este o modalitate de a vizualiza balanța de apă și de a folosi măsuri peisagistice pentru a restabili distribuția sezonieră a apei care intră și iese dintr-o regiune în fiecare an.
În anul 2015, guvernul central chinez s-a angajat să ofere asistență financiară de miliarde pe următorii trei ani, pentru a pune în aplicare infrastructura ecologică, astfel încât peisajul urban în 16 orașe să funcționeze ca niște bureți urbani. Acest lucru este asemănător cu abordarea adoptată de orașul Philadelphia și cu altele din America de Nord.
În timp ce acumularea de „orașe de burete” nu înseamnă sfârșitul construcțiilor de infrastructuri gri (canale de scurgere și alte metode tradiționale de tratare a apei de ploaie), experții chinezi spun că ar reduce cererea pe sistemele de drenare costisitoare. Ei folosesc soluții bazate pe natură, cum ar fi grădinile de ploaie, acoperișurile verzi, zonele umede construite și trotuarul permeabil, pentru a captura, a încetini și a filtra apelor pluviale. Această apă poate recupera acviferele subterane sau poate fi stocată pentru utilizare ulterioară.
Tehnologiile pentru orașele spongioase ar putea, de asemenea, să susțină dezvoltarea nămolului și să genereze energie.
China a emis, în 2015, un pachet de orientări care impune ca, până în 2020, 20% din zonele urbane să stocheze local apa și să refolosească 70% din totalul apei de ploaie. Până în 2030, 80% din zonele urbane ar trebui să atingă acest obiectiv.