Inaugurarea Centrului experimental pentru copii Aquapic, în primăvara acestui an, a reprezentat borna de început a unei frumoase călătorii educaționale, cu și pentru copiii Timișoarei care ne-au copleșit cu interes maxim, implicare, bucurie și impresii calde. Plus nerăbdarea declarată de-a reveni cât de repede în spațiul verde și primitor de pe strada Mistral!

Aici, Aquatim păstrează, cu mare drag și mândrie bine înțeleasă, Uzina de Apă Industrială, cunoscută drept Uzina 3. Inaugurată în 1916, uzina este o bijuterie a istoriei noastre locale și punctul din care, zeci de ani, s-a pompat apă pentru fabricile din Timisoara, pentru utilajele lor, pentru spălatul străzilor și trotuarelor. Din 2007, din motive socio-economice evidente, uzina de apă industrială si-a încetat activitatea.

Fundația Aquademica, Asociatia Urban Survey și Aquatim au decis s-o redea prezentului, printr-un un proiect de aproape 70.000 de euro, bani cu care a prins viață Centrul Educațional pentru copii, Aquapic. Vorbim despre un centru experimental, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, în care ei se familiarizează cu noțiunile de bază privitoare la domeniul pe care Aquatim acționează, apă și canalizare, se apropie direct de mediu, află secretele producerii apei, detaliile epurării apei reziduale, se joacă inteligent și învață concret, într-un spațiu deschis, verde și prietenos, ferit de zgomotul orașului.

De la deschiderea spre „lume”, Aquapic a fost efectiv asaltat cu cereri dinspre școli, grădinițe, after school-uri, astfel că, în două luni de activitate, a strâns în brațe peste 1000 de copii din Timișoara. În Anul 100 al României, Aquapic a scris o cronică modernă, în de zece ori mai multe pagini și nu se oprește aici!

Mai mici sau mai mari, vizitatorii noștri au fost fascinați de locuri și jocuri, de puzzle-ul uriaș pe teme de apă, au răspuns la întrebările ce vizează curiozități despre mediu și natură, s-au jucat cu apa, s-au împrietenit cu ea! Și-au așezat frumos în memorie și pașii aferenți circuitului apei în natură, au interacționat cu gazdele lor dedicate, au admirat natura și au savurat din plin orele petrecute, atât de inedit, la Aquapic.

Teatrul Merlin la Aquapic, de Ziua Internațională a Mediului

De Ziua Internațională a Mediului, pe 5 iunie, Aquatim, Aquapic, Administrația Bazinală de Apă Banat și Teatrul Merlin au oferit o scenă în aer liber, pentru Noua Poveste a Scufiței Roșii, eveniment original, gândit pentru copiii care ne-au cucerit și s-au lăsat cuceriți încă o dată de Centrul nostru experimental.

Am avut peste 200 de vizitatori și mult antren, actorii Teatrului Merlin cucerindu-i din prima clipă. S-a râs mult și aplaudat, spectatorii au devenit actori și invers, lupul din povestea Scufiței s-a dovedit a fi unul prietenos foc, acesta fiind, de fapt, cuvântul zilei: PRIETENIE!

Aquapic are porțile deschise în continuare și o listă de… peste 100 de copii confirmați în ultima săptămână a anului școlar.

Foto: Alin Zelenco