Este inginer UIP-POIM, absolvent de Chimie Industrială, pasionat în egală măsură de știința pământului, dar și de fizică sau matematică, iubitor al părții aplicative, nu și al fenomenelor superficiale (materie de examen, nu metaforă!), implicat în elaborarea Strategiei de nămol, dar și în pregătirea aplicației de finanțare pentru proiectul POIM, adeptul echilibrului în toate, dar și al formei supreme de relaxare: pescuitul! Eugen Brînzei, colegul nostru deștept și mereu surprinzător, impresionează prin seriozitate, memorie incredibilă, deschidere și ingeniozitate. Ai toate șansele – și ce bine! – în cazul în care ai o zi proastă și îl întâlnești să-ți schimbi la secundă starea, după o serie rapidă de trei bancuri bune și foarte bune. Dacă s-ar organiza un campionat de glume, noi știm cine ar fi premiantul Aquatim! Vorba lui, “de când mă știu, îmi place să râd! Dacă reușesc să-i fac și pe alții să se destindă, cu atât mai bine!”.  În același taler al balanței ipotetice, garantez că, dacă am fi cooptați într-un concurs pe teme științifice, Eugen Brînzei ar culege toți laurii!

Student al marelui profesor universitar doctor Desideriu Kohn – 62 de lucrări științifice în România la „Revista de chimie” a Academiei Române și înstrăinătate, cea mai mare parte în domeniul „Transferului de căldură la fierbere a soluțiilor”, autorul a nouă invenții brevetate și a unei serii de inovații certificate, un reper al chimiei timișorene și naționale – Eugen Brînzei a reușit să-l impresioneze, și nu doar o dată, pentru că a fost singurul care a reușit să rezolve o problemă…aproape imposibilă. Parteneriatul maestru –discipol a fost unul rar și extraordinar, cum, poate, ne-am fi dorit mulți dintre noi să trăim în facultate, căci ce poate fi mai frumos decât să ți se arate interes științific și deschidere, dinspre cei care se numesc dascăli de carieră?!

„Ne-am contrazis de câteva ori pe teme științifice, eu le vedeam într-un fel, domnul profesor Kohn în altul. M-a impresionat faptul că a avut puterea să-mi dea dreptate! Dânsul mi-a coordonat, ulterior, și lucrarea de Diplomă, „Modelarea analogică a transferului de căldură prin pereți neomogeni în regim nestaționar. Modelare electrică și hidraulică”. A fost un privilegiu să învăț chimie cu un asemenea profesor!”, povestește Eugen.

După facultate, Eugen a intrat direct în tainele chimiei și ale tehnologiei apei, pe care le-a deprins în cadrul colectivului de cercetare integrat, condus de prof.dr.ing. Vasile Cocheci, în cadrul ICPEAR – Facultatea de Chimie, Catedra de Bazele Tehnologiei Chimice – unde a activat timp de 10 ani.

Deținător, la rându-i, al unui brevet de invenție, autor de lucrări științifice în domeniul chimiei și tehnologiei apei, în opinia de acum a inginerului UIP-POIM, totul e… chimie! Mai mult de atât, mai spune Eugen, chimia și fizica nu se pot separa și, prin această dublă de aur, poți să-ți explici aproape tot ce se întâmplă în jur. Ecuația vieții proprii? „Echilibru în tot ceea ce fac!”, zice, din prima, Eugen.

Chiar dacă vorbim despre hiperboloidul cu două pânze sau despre lemniscata lui Bernoulli, despre strategia de nămol și serele pentru uscarea nămolului cu aport de căldură pe timp de iarnă din căldura recuperată din efluentul stației de epurare sau despre (Aquatim a fost vizionar, fără doar și poate, în 2009, când a propus tehnologia respectivă!), despre proiectele UIP-POIM, dialogul cu Eugen Brînzei e ceva special: cert, e propriul dar, cu siguranță, a împrumutat și de la maestrul său din facultate harul vorbirii științifice!

În Aquatim, Eugen se regăsește și se împlinește profesional, aici lucrează din 2002 și mai are de gând să muncească mult și bine. Are hardul mare (sic!), confirmăm noi, cu mâna pe inimă, are rezistență la stres și empatie la colegi. E pasionat de Formula 1, pescuit, calculatoare, muzică bună și e deținătorul celui mai tare telefon mobil din firmă: al lui, plus încă șase, pornesc o mașină!

Cea mai mare captură a lui Eugen a fost un crap de 12 kilograme și n-are de gând să se oprească aici. Statul pe malul apei îl relaxează, echilibrul invocat în startul materialului e perfect într-un astfel de loc!

Eugen Brînzei are un băiat de 17 ani de care a tare mândru. I-a moștenit pasiunea pentru zbor, căci colegul nostru a făcut parașutism, tot la 17 ani, ca la carte, cu brevet la purtător!

“Pasiunea asta a venit pur și simplu. Sus, te simți liber, ești tu și păsările! Mă bucur că fiul meu e, la rându-i, îndrăgostit de zbor și implicat foarte serios, face  Școala de pilotaj la Aeroclubul Arad și vede această pasiune drept o viitoare meserie”, mai spune Eugen. Își învață și fiul să păstreze echilibrul în tot, să-și aleagă drumul în viață fără constrângeri sau preconcepții, să fie un om liber și vertical.

În privința provocărilor actuale climatice – domeniul zero al planetei, de care, evident, este interesat – Eugen Brînzei are o teorie clară: de vină suntem noi, locuitorii planetei!

“Emisiile de gaze cu efect de seră (cauza schimbarilor climatice) sunt o consecință, pe de-o parte, a dezvoltării industriale, iar pe de altă parte a creșterii populației la nivel global. Dezvoltarea industrială a luat un avânt deosebit în toate domeniile, dar toate au un numitor comun – energia. La nivel mondial, energia se obține din arderea combustibililor fosili, a petrolului, a gazelor naturale etc.  Deși în ultima vreme se produce energie din surse regenerabile si nepoluante, proportia față de necesar este încă foarte mică. O altă cauză o reprezintă despăduririle masive. Nu în ultimul rând, cresterea populației atrage dupa sine și o creștere a necesarului de hrană. Creșterea productiei celei mai importante “legume” implică automat cresterea numărului de ferme si a efectivului de animale. Se stie faptul că vitele si ovinele, prin procesul de digestie, generează cantități importante de metan,  un alt gaz cu efect de seră. Cum ne apărăm? Prefer ca fiecare să tragă singur concluziile…”, conchide Eugen Brînzei.

Ca o concluzie? Ne mândrim cu tine, dragă domnule inginer!